Alken
In Flanders Fields (concert)

Cultureel evenement met concertmuziek, zang en woord door het Amaryliskoor Alken. Het muzikale gedeelte wordt afgewisseld met voordracht over Alkense verhalen tijdens WO I.
11 november om 18.30 uur, Sint-Joriskerk, Sint-Jorisstraat, Alken

As
WO I in As: over vliegtuigen, piloten en andere oorlogsherinneringen

Tentoonstelling over de geschiedenis van de Duitse Fliegerschiesschule van As in het Sint- Aldegondiskerkje. Tegelijkertijd wordt ook een boek voorgesteld over het dagelijkse leven in As tijdens de Eerste Wereldoorlog. Weekends van 8-9, 15-16, 22-23, 29-30 november, van 14 tot 17 uur.
Sint-Aldegondiskerk, Sint-Aldegondisplein, As

Bilzen
De Groote Oorlog: de eerste wereldoorlog in Bilzen

Tentoonstelling over het oorlogsleven in Bilzen. Met artefacten, foto's en documenten. 14 tot 24 augustus. In de Dekenij, Kloosterstraat 7, Bilzen Munsterbilzenaren in de Groote Oorlog 1914-1918 Tentoonstelling met beeld- en klankmateriaal en uitvergrote foto's, over het leven in Munsterbilzen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
11 november, van 10 tot 17 uur. In het Kabotske, Scapulierenstraat, Munsterbilzen

Diepenbeek
Requiem of Hope: herinnering aan 'de Groote Oorlog'

Uitvoering door de Kleine Cantorij van het requiem van Fauré en het requiem of Hope. Tijdens het concert worden gedichten opgeluisterd door Godfried Kippers en is er een fototentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog in Diepenbeek.
10 november om 19 uur, Kerk van Rooierheide, Rooierheidestraat 100, Diepenbeek

Dilsen-Stokkem
Jongens van de Maaskant in de Groote Oorlog

Een eerbetoon aan de gesneuvelden uit Dilsen-Stokkem. Verder aandacht voor speciale gebeurtenissen gedurende Wereldoorlog I. Tal van originele stukken zoals brieven, foto's, documenten.
Nog tot 31 augustus in Maascentrum De Wissen, Medaerstraat 42, Dilsen- Stokkem

Gingelom
Borloo en de Groote Oorlog

Tentoonstelling over Borlo en het omliggende Haspengouw tijdens de Eerste Wereldoorlog, vooral toegespitst op het jaar 1914. Tijdens weekdagen zijn er lezingen voorzien.
18 tot 27 juli, Het Pachthof, Thewitstraat 8, Borlo

Ham
QR-kruisjes herdenken WO I

Heemkunde Ham stelde zopas een boek voor dat het verhaal vertelt van 316 betrokken dorpsgenoten. Deze verhalen worden daarnaast gepresenteerd door een simulatie van een oorlogskerkhof in het Hamse Monumentenpark.
Nog tot 30 november, Heldenplein 1, Ham

Hamont-Achel
De Groote Oorlog rond de Kluis

Tentoonstelling over de militaire acties in Noord-Limburg in de periode september-oktober 1914 met als hoofdrolspelers Generaal Deschepper, olt. Buysschaert en burgemeester de Caritat.
Van 2 augustus tot 15 november 2014 (enkel woensdag en zaterdag, 10 tot 16 uur), Achelse Kluis

Hasselt
Geen nieuws, goed nieuws?! Hasselaren en de Eerste Wereldoorlog

Wie deze expo bezoekt, krijgt een zicht op thema's als het leven aan het front, de voedselbevoorrading, krijgsgevangenschap, verplichte tewerkstelling, inkwartiering, vluchtelingen, spionage en verzet. Kinderen krijgen een aangepaste rondleiding.
8 november 2014 tot 31 augustus 2015, Het Stadsmus Hasselt

Kuringen
14/18

Openluchttentoonstelling rond het Prinsenhof in Kuringen (2,5 km) waarbij via infopanelen (een 30-tal) het leven en leed van de dorpsbewoners wordt verteld.
9 november 2014 tot november 2019, Prinsenhof Kuringen

Hechtel-Eksel
De verschillende gedaanten van WO1

In september 1914 werden een 25-tal boerderijen platgebrand. De gruwel van de 'Brand van de Locht' is het uitgangspunt van dit project met o.a. een korte film (BerkéBeem), 'Liederen uit oorlogstijd' (Zonnedauw) zullen de sfeer versterken met als orgelpunt de monoloog 'Kerstmis 1914' van R. Langenus, vertolkt door M. Jamers.
28 september in buurthuis De Locht, 11 november in de Sint-Lambertuskerk in Hechtel

Herk-De-Stad
De Groote Oorlog in Groot Herk

Tentoonstelling met nog niet eerder gepubliceerde foto's uit onder meer het fotoarchief van toenmalig beroepsfotograaf Louis Strauven. Ook een uitzonderlijke collectie oorlogsmedailles en penningen van Erik Vanardennen wordt tentoongesteld.
9 augustus tot 21 september, ma, di, do en vr van 15.45-20u en za en zo van 14-18u. Markthallen, Herk-de-Stad

The G-8 WAR reVIEWEDE

Een jeudige kijk op de Groote Oorlog Leerlingen tonen hun unieke kijk op WO I in een alomvattend spektakel. Niet alleen teksten, tekeningen en beelden, maar op donderdag 6 november van 9 uur tot 12 uur komen ook videokunst, toneel, dans, muziek en zelfs oorlogsgastronomie aan bod.
9 augustus tot 21 september, ma, di, do en vr van 15.45-20u en za en zo van 14-18u. Markthallen, Herk-de-Stad

Heusden-Zolder

Heusden eert zijn helden Tentoonstelling en jaarboek 'Heusden eert zijn helden'.
8-23 november, 14-17.30u, Cafetaria van rusthuis Hof Ter Bloemen, P. Van Mierlolaan, Zolder

Houthalen-Helechteren
Sporen van de Groote Oorlog in Houthalen

Tentoonstelling in de oude pastorij van Houthalen. Tegelijkertijd wordt het boek 'Sporen van de Groote Oorlog in Houthalen' voorgesteld, samen met een korte speelfilm, kerkhofgids en scholenproject.
Van 4 oktober tot 30 november, Pastorijstraat 13, Houthalen

Lanaken
Op zoek naar de Groote Oorlog in Lanaken

Op 4 oktober is het precies 100 jaar geleden dat Lanaken leed onder zware represailles van de Duitsers. Om dit alles uit de doeken te doen, wordt er in het centrum van Lanaken een infobord onthuld, en wordt aansluitend het boek 'Daar zijn de Duitsers. Lanaken tijdens de begindagen van de Eerste Wereldoorlog' voorgesteld. Een eerste in een reeks van vijf boeken.
4 oktober, 19 uur, gemeentehuis Lanaken (raadszaal)

Lummen
Herdenking WO I in Lummen

Herdenkingsconcert met muziek, woord en beeld. Tijdens het concert worden passages uit het dagboek van Karel Thiels, hoofdonderwijzer van Lummen tijdens WO I, voorgelezen.
29 november, 19.30 uur, GCOC Oosterhof, Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, Lummen

Maaseik
Pijn en heling tijdens WO I in Maaseik

In het Regionaal Archeologisch Museum ontdek je welke invloed de oorlog heeft gehad op de Maaseikenaar en de Maaslander, met de nadruk op de geneeskunde tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Nog tot 31 augustus, Musea Maaseik, Markt 45, Maaseik

Maasmechelen
De Groote Oorlog in fusiegemeente Maasmechelen

theatervoorstellingen, lezingen en concerten in het Cultuurcentrum. Op de Mechelse heide met haar bunkers en loopgraven worden wandelingen georganiseerd.
19 september tot 19 december, diverse locatie (meer info op www. maasmechelen.be)

Peer
Oorlog en terpentijn

Stefan Hertmans vertelt over zijn boek 'Oorlog en terpentijn' en gaat dieper in op de verhaallijn en de personages. 16 oktober, 20 uur, CC Poorthuis, Peer Belgian Air Force Days Tijdens de Belgian Air Force Days besteedt de Belgische luchtmacht extra aandacht aan 100 jaar militaire luchtvaart.
12, 13 en 14 augustus op de luchtmachtbasis in Kleine-Brogel

Riemst
Riemst en de Groote Oorlog

De Riemstse oud-strijders organiseren als eerbetoon een rondrit langs 11 herdenkingsmonumenten in Riemst die verwijzen naar WO I.
4 augustus om 13 uur, vertrek aan sporthal Op 't Reeck

De mensen van Membruggen in de Groote Oorlog

Boekvoorstelling 'De mensen van Membruggen in de Groote Oorlog' met aansluitend een lezing door rijksarchivaris Rombout Nijssen.
14 augustus om 19.30 uur, PC Momerkinne, Membruggen

Evocatie van de moord op Jean Derriks en Anna Poswisck

Toneelwandelingen in Kanne met als thema een evocatie van de moord op Jean Derriks en Anna Poswick- Reggers. 15-17 augustus om 13.30-18 uur, vertrek aan H. Grafkapel Kanne Het kleine Val-Meer in de Grote oorlog Tentoonstelling 'Het kleine Val- Meer in de GROTE oorlog': een gedetailleerd overzicht van de belevenissen in Val-Meer en aan het oorlogsfront tijdens '14-'18. Bij de tentoonstelling hoort ook een publicatie.
31 oktober tot 2 november, Zaal De Bond, Val-Meer

Helden van Vlijtingen in de Groote Oorlog Tentoonstelling

'Helden van Vlijtingen in de Groote Oorlog'. Aan de hand van teksten en fotocollages worden alle oud-strijders van Vlijtingen geëerd.
1 en 2 november, 10-19 uur, zaal Concordia, Vlijtingen

De dorpen van Riemst in 14-18

Een grote eindtentoonstelling die een unieke kijk geeft op het leven in de dorpen tijdens de Groote Oorlog en de invloed ervan op het leven van de burgers. Bij de tentoonstelling hoort een publicatie.
7 tot 10 november, zaal 't Paenhuys, Riemst

Tongeren en Tongenaren in de Eerste Wereldoorlog

Tentoonstelling 'Van Moerenpoort tot Menenpoort. Tongeren en Tongenaren tijdens de Eerste Wereldoorlog'. 26 september tot 20 december in Cultuurcentrum De Velinx Requiem of Hope: herinnering aan 'de Groote Oorlog' Uitvoering door de Kleine Cantorij van het requiem van Fauré en het requiem of Hope. Als intermezzo tussen de twee requiems zal een woordkunstenaar Tongerse getuigenissen uit WO I voordragen.
8 november, OLV-Basiliek, Tongeren

Het uitzicht van de Voerstreek

Hoe Wereldoorlog I het uitzicht van Voerstreek bepaalde. Wandelingen (2u) o.l.v. een gids door Moelingen en Sint-Martens-Voeren/Sint- Pieters-Voeren.
4-5 en 7-10 augustus, vertrek aan Bezoekerscentrum Voerstreek, Pley 13, 's-Gravenvoeren