Handbal: Neerpelt plots titelkandidaat

HASSELT -

Met Sporting Neerpelt valt rekening te houden. Blauw-wit kwalificeerde zich voor de halve finales van de beker van België en voor de play-offs. Voor Sporting leek een figurantenrolletje weggelegd maar wie de ploeg van Schouterden zaterdag tegen Tongeren aan het werk zag denkt daar nu anders over.

Ivo Kwanten

BR>

Neerpelt-Tongeren was een wedstrijd vol emotie. Heel veel beleving op het veld maar ook op de tribunes zat de sfeer er serieus in. Het Sporting-publiek keerde zich vooral tegen de scheidsrechters. De heren Swinnen en Van Wesemael, die het echte handbal vergaten en zich concentreerden op details, hadden de wedstrijd niet bepaald onder controle en toen ze het na veertig minuten in hun hoofd haalden Jos Schouterden op rood te trakteren hadden ze het pas helemaal verkorven. «Waar gaat dat met het handbal naar toe,» klaagde voorzitter Jef Vanderlooy. «Dit heeft niets met sport te maken, dit noem ik onder de gordel slaan.» Het publiek van Tongeren probeerde wat vaart en vooral met mentaliteit op de ploeg over te brengen maar niets hielp. Dzafic bleef wel delegeren en dirigeren maar bracht zelf weinig bij, Dobojac zat nooit in de wedstrijd en ook Orban kreeg geen bal te pakken. Tongeren weigerde te verdedigen en kon op geen enkel moment aanspraak maken op de overwinning. Voorzitter Luc Tack hield na de 26-21-nederlaag van zijn ploeg de lippen wijselijk op elkaar, een kwestie van geen al te gekke dingen te zeggen. Pedrag Dosen deed dat niet en gaf zijn ploeg een flinke veeg uit de pan. «Wil je in Neerpelt punten pakken dan moet je in de eerste plaats verdedigen. Tongeren heeft echter getoond hoe het niet moet. Dit neem ik niet.»

Neerpelt vierde alsof het de titel op zak had. «Laat ze nu maar allemaal komen,» triomfeert Luc Hendriks. «Deze overwinning geeft de ploeg zuurstof. Dit Neerpelt doet mee voor de titel.» En dit is ook de mening van Szymon Dobrzynski: «Als ploeg staan we op dit moment ontzettend sterk. En dit betekent misschien een kleine voorsprong op de concurrentie. Volgende zaterdag krijgen we Hasselt over de vloer. Een overwinning opent zeker perspectieven.»

In de eerste play-off-groep neemt Eynatten voorlopig de leiding over van Beyne. De regerende landskampioen haalde het in Herstal met 15-20 en heeft in het klassement één punt voorsprong op Beyne. In de degradatiepoule staan Antwerpen en Oost Vlaanderen tegenover elkaar. Op de eerste speeldag haalden Sasja en Merksem het van respectievelijk Waasmunster en Lebbeke. Sasja en Merksem krijgen hiermee uitzicht op het behoud. Het ene ticket voor eerste nationale lijkt naar Lebbeke of Waasmunster te gaan.

Vrouwen: Arena en STHV aan de leiding

In de play-off-competitie bij de vrouwen neemt Arena Hechtel in de eerste groep voorlopig de fakkel over van Meeuwen. Hechtel haalde het in Eynatten met 18-21-cijfers. «We maakten in het eerste kwartier reeds het verschil,» meldt ons Frits Feuler. «We hebben de zaken echt als ploeg aangepakt. We knokten voor iedere centimeter en dit resulteerde in een 5-11-voorsprong aan de rust. In de tweede helft naderde Eynatten nog wel tot op drie doelpunten maar kon op geen enkel moment nog aanspraak maken op de overwinning. Erg jammer is wel dat Line Verbeke zich reeds tijdens de opwarming kwetste en tien minuten voor tijd moest ook Marleen Schouterden de strijd staken. Kwetsuren die ons alles behalve gelegen komen. Gelukkig hebben we volgend weekend geen wedstrijd zodat iedereen toch op krachten kan komen.»

In de andere groep stond de derby Melveren-Hasselt geafficheerd. STHV was na de uitschakeling in de beker van België door ditzelfde Hasselt uit op revanche. «En dit lukte,» aldus Romain Martens. «Door de afwezigheid van Krasuska, Gerz en Vandercasteelen was het toch even zoeken. Initia klampte twintig minuten aan (6-5) maar kreeg in de slotfaze van de eerste helft de rekening gepresenteerd. Hasselt miste, Melveren daarentegen werkte tegen een hoog percentage af en bij 10-5 aan de rust was de partij gespeeld. In de tweede helft hielden we op basis van inzet en vooral collectiviteit de voorsprong vast, 22-14.» In de tussenstand komt Melveren op gelijke hoogte van Visé. «Plaats voor overdreven optimisme is er niet,» gaat Martens verder. «We bekijken de zaken van wedstrijd tot wedstrijd en we zien wel waar het schip strandt.»

In Neerpelt-Kortessem (play-downs) ging het er behoorlijk spannend aan toe. Met het 17-17-gelijkspel was vooral Kortessem tevreden. Terreinwinst zit er voor Pentagoon niet in maar met twee punten voorsprong op rode lantaarndrager Haacht, dat in Sasja verloor, komt het behoud in zicht.

Handbal internationaal

In Nederland krijgt Beek uitzicht op het behoud. BFC haalde het in de vierpuntenwedstrijd tegen Hellas nipt met 26-25. De Nederlandse pivot Lambert Schuurs staat heel dicht bij een overgang naar Sporting Neerpelt. Jef Vanderlooy: «Neerpelt en Schuurs hebben een overeenkomst. Als Sittardia, dat de leiding heeft in de Nederlandse competitie en Schuurs op een zijspoor zette, akkoord gaat met deze transfer dan kan Schuurs in principe nog dit seizoen spelen. Maar de kans dat dit gebeurt is eerder klein.»

In Duitsland was er een thuisnederlaag voor Saarbrücken (Huygen en Catteeuw). Saarbrucken ging onderuit tegen Aue (27-29) en dondert naar de twaalfde plaats in de rangschikking.