Luis Oliveira geen weet van valse papieren

CAGLIARI - Luis Oliveira-Barroso, de Braziliaanse Belg van Bologna, lacht de beschuldigingen van de Braziliaanse onderzoekscommissie weg als zou hij 36 worden en met valse papieren genaturaliseerd zijn. "Ik weet dat er Brazilianen het slachtoffer zijn van mensenhandel en dat er foute paspoorten bestaan", zegt Oliveira. "Maar met mij is alles correct verlopen."
BR>
Opvallend is dat Oliveira het hele gesprek door opvallend nieuwsgierig is naar hoe en wat in België is uitgelekt. Om de haverklap vraagt hij: "Wanneer is dat precies in de kranten gekomen? Welke rol speelt Emilio Ferrera volgens dat rapport?" En nog: "Welke link heeft Ferrera met Rubolotta?" Rubolotta, Ferrera, (de huidige trainer van Beveren) maar ook Nazmi (de vermeende geldschieter van Beveren) en Fernand Goyvaerts (ex-speler van Club en Barcelona, nu makelaar) zijn volgens het rapport makelaars die medeplichtig waren aan fraude bij het overbrengen van Braziliaanse voetballers naar België. Vooral hun leeftijd en identiteit zouden zijn vervalst.

"Denk je dat ik nattigheid voel?", vraagt Oliveira. "Je suis calme, ik profiteer van mijn drie dagen vakantie in Cagliari en maak me geen zorgen. Ik weet van niets en heb me niks te verwijten. Die zaak is vorig seizoen omstreeks deze periode in Sao Paulo in de krant gekomen en nadien in Italië. Telkens net voor mijn verjaardag. Net of ze mijn verjaardag willen vergallen. (lacht) Vorig jaar heeft mijn moeder me als bewijs mijn authentieke geboorte-acte opgestuurd. Een jaar lang heb ik niks meer van die zaak gehoord. Nu plots weer wel. Ze hebben gewoon een grote naam nodig om de aandacht te vestigen op het probleem. Als ik een kleine garnaal was, was van een zaak-Oliveira geen sprake."

Volgens het rapport is Oliveira vier jaar ouder dan op zijn paspoort staat. "Dus ben ik bijna 36. (lacht) Spurt ik misschien als een 36-jarige? Ik was wel degelijk zestien toen ik in Brazilië vertrok. Mijn ex-club heeft mijn curriculum vitae nog. En toen ik pas bij Anderlecht was, moest ik terug naar Brazilië om een match te spelen met de -18-jarigen. Twintig kan ik dus niet geweest zijn. Ik wilde zelf naar Europa komen om geld te verdienen voor mijn ouders. In Anderlecht weigerde ik naar school te gaan. 's Namiddags was het training met Jean Dockx, 's ochtends knapte ik klusjes op. Ik verfde de ballustrades op het oefencomplex in Neerpede en hielp Omer en Monique, de conciërges op Anderlecht, met de was."

Ook met zijn naturalisatie is volgens hem niets mis. "De documenten waren volledig in orde. Ik trouwde bovendien met een Belgische, waardoor ik automatisch jullie nationaliteit verkreeg. Ik herinner me dat Falcao, toen hulptrainer bij de Braziliaanse nationale ploeg, me een dag later belde met de vraag of ik beschikbaar was voor Brazilië. Toen mijn vader dat in de Braziliaanse kranten las, was hij boos op mij, maar ik had er geen spijt van: Anderlecht en België hadden veel voor mij gedaan. Ik hoop ook nu nog voor de Rode Duivels te spelen, maar dan moet mijn situatie bij Bologna verbeteren." Nu zit Oliveira in een sukkelstraatje in Italië. Dit seizoen was hij nauwelijks titularis, volgens sommigen omdat Bologna hem niet meer durft opstellen als EU-speler. "Wie zegt dat? Daar klopt niks van. Ik zat de laatste zeven matchen op de bank omdat de spitsen Locatelli en Cipriani het zo goed doen. Vandaar ook dat ik eind dit seizoen weg wil bij Bologna."