Lernout & Hauspie opnieuw naar rechter

Lernout & Hauspie (L&H) heeft een nieuwe aanvraag tot gerechtelijk akkoord ingediend. Uiterlijk tegen donderdag 11 januari van volgend jaar moet de rechtbank van koophandel van Ieper een uitspraak doen. Indien de rechter het akkoord toestaat kan L&H minimum zes maanden verder werken. Indien hij het weigert kan het bedrijf alsnog in beroep gaan in Gent.
BR>
Enkele weken geleden weigerde de rechtbank het bedrijf een gerechtelijk akkoord. Rechter Handschoewerker vond het voorgestelde bedrijfsplan bijzonder zwak. L&H keert nu terug en legt de rechtbank een nieuw plan voor. Het bedrijf heeft er de cijfers van zijn recent vrijgegeven interne audit in verwerkt. Volgens hoofdgriffier Patrick Cauwelier «ziet het dossier er deze keer goed gestoffeerd uit. De aanvraag is er effectief gekomen op basis van gecorrigeerde cijfers.»
De rechtbank heeft de drie voorlopige bewindvoerders gevraagd om een verslag te maken over de situatie bij het bedrijf. Hun bevindingen zullen samen met het bedrijfsplan onderwerp zijn van discussie bij de debatten op woensdag 3 januari. De rechtbank zal opnieuw zetelen onder het voorzitterschap van Michel Handschoewerker. De debatten zullen net als vorige keer gehouden worden achter gesloten deuren.
Na de debatten en het advies van het openbaar ministerie zal een datum bekend gemaakt worden waarop de rechtbank uitspraak zal doen. Volgens de wet is een termijn voorzien van 15 dagen. Dit betekent dus dat er voor 11 januari e.k. uitsluitsel moet zijn.

Beroep


Wat indien de rechter het gerechtelijk akkoord opnieuw weigert? Volgt dan het failissement? «Neen,» zegt een juridisch expert die wij daarover contacteerden. «L&H kan nog altijd in beroep gaan tegen de verwerping van het eerste akkoord en later ook nog tegen een eventuele verwerping van het tweede. L&H moet dan wel naar het Hof van Beroep in Gent. De juridische verweermiddelen zijn dus nog lang niet uitgeput.»
Jo Lernout blijft van zijn kant hopen op een goede afloop. Hij beantwoordde een e-mail van een verontruste privébelegger. Zijn antwoord raakte bekend via het Beleggersforum op internet. Hij blijft daarin herhalen dat er interesse is van grote potentiële investeerders in L&H. Hij geeft de raad om te wachten op de beloofde audit van KPMG «die zal aantonen dat er geen sprake was van massale fraude.»