Helft Vlamingen durft nu geen aandelen kopen

De helft van de Vlamingen (51 procent) denkt dat het nu géén goede periode is om in aandelen te stappen. Bijna een kwart (24 procent) denkt dat het wél het moment is. Eveneens een kwart heeft geen mening. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Dimarso begin deze maand bij meer dan 1.000 Belgen van ouder dan 18 jaar.
BR>
De Nederlandstaligen tonen zich daarbij voorzichtiger en tegelijk besluitvaardiger dan de Franstaligen. Bij de Walen denkt eveneens een kwart (25 procent) dat het nu wel het moment is om in aandelen te stappen, maar het aandeel onbeslisten is met 34 procent opvallend hoger. Het meest positief voor aandelen zijn de Brusselaars met 37 procent. Volgens een woordvoerster van TNS Dimarso heeft het verschil tussen Vlamingen, Brusselaars en Walen vermoedelijk te maken met de affaire Lernout & Hauspie, die vooral in Vlaanderen weerslag kent.
Binnen Vlaanderen is er ook een duidelijk verschil tussen de regio Antwerpen-Limburg en de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Inwoners van de beide provincies Vlaanderen staan minder afkerig tegenover aandelen dan die van Antwerpen-Limburg.
Het is anderzijds wel het goede ogenblik om een huis of appartement te kopen, zo vindt de meerderheid van de Franstaligen. De Nederlandstaligen zijn meer verdeeld: 42 procent vindt de periode geschikt, 41 procent vindt van niet.
Dat de Vlamingen voorzichtiger zijn, blijkt ook uit de antwoorden op de vraag of het nu het goede ogenblik is om te (beginnen) sparen: 59 procent van de Vlamingen vindt van wel, tegenover 'slechts' 47 procent van de Franstaligen. In Oost- en West-Vlaanderen is dit voor liefst 63 procent het goede moment voor sparen. Meer dan de helft van de Nederlandstaligen (52 procent) denkt dan ook dat de intrestvoeten zullen gaan stijgen, tegenover 46 procent bij de Vlamingen. De meningen over de aankoop van een wagen zijn nog meer verdeeld. De meeste Nederlandstaligen (48 procent) denken dat de tijd rijp is, tegenover 35 procent Franstaligen.

Internationaal


Het onderzoek van TNS Dimarso kadert in een internationale studie van de onderzoeksgroep Taylor Nelson Sofres, waar ook TNS Dimarso deel van uitmaakt. Dezelfde vragen werden ook gesteld in Duitsland, Nederland en Luxemburg. Uit de vergelijking blijkt dat de Belgen er een eerder pessimistische kijk in verband met de verschillende beleggingsvormen op na houden. De Duitsers staan het meest positief tegenover beleggen in aandelen (50 procent) en in immobiliën (67 procent). De meeste Nederlanders (76 procent) denken dat de rentevoeten gaan stijgen en dat het dus een goed moment is om te sparen (75 pocent). Over investeren in een wagen - zo je dat al investeren kunt noemen - is er nergens grote eensgezindheid.