Vier laatste BUSpassagiers kijken uit naar de finale

In Heerlen, aan het skicentrum vlakbij het Pinkpop-terrein, heeft De BUS de voorlaatste keer halt gehouden. Zaterdag vertrekt De BUS naar Hilversum voor de finale op oudejaarsavond. Gisteren hadden we een exclusief gesprek met de vier overgebleven deelnemers: de Nederlanders Zoë en Hans en de Vlamingen Sandra en Koen. Allebei Limburgers. Sandra komt uit Hasselt, Koen uit Maaseik.
BR>
De vier zitten gezellig naast mekaar in een schommelstoel in hun 'tuin', die eveneens door camera's in de gaten wordt gehouden. We mogen vragen wat we willen maar we krijgen van het productieteam wel een zendertje opgespeld zodat BBB (de Broer van Big Brother) kan meeluisteren. De vier maken een ontspannen indruk. Aan niets is te merken dat één van hen maandag meer dan tien miljoen rijker zal worden.
- Zijn jullie dan niet elkaars concurrenten?
Sandra: «We voelen ons alle vier winnaars. Het geeft een enorme voldoening dat we de eindstreep halen.»
Zoë: «Dat geld is bijzaak. Het is een belspel. Wie de meeste voorkeurstemmen behaalt, wordt tot winnaar uitgeroepen. We hebben geen idee wie dat zal zijn.»
Koen: «Ik ben blij dat ik er in de finale bij ben. Als ik in het begin was weggestemd, had ik waarschijnlijk moeten onderduiken want ik ben lange tijd controversieel geweest. Ik heb dat zelf uitgelokt: in het begin was mijn doel keet schoppen, anderen treiteren, zoveel mogelijk actie veroorzaken. In de loop van de maanden heb ik ingezien dat ik van taktiek moest veranderen want anders kreeg ik de volle laag van de buitenwereld.»

Relaties


- Je bent ook je lief kwijtgespeeld door je gedrag in De BUS. Ga je daar geen spijt van hebben?
Koen: «Zo lang kende ik haar nog niet. Na dit avontuur zal ik wel andere kansen krijgen, zeker. (lacht) Ik ben trouwens niet de enige. Ook Zoë en Bart hebben hun relatie zien stranden terwijl ze in De BUS zaten.»
Zoë: «Het was voor mij een heel moeilijk moment toen ik voor de keuze stond om het uit te maken met mijn vriend. Ik kijk nu uit naar het weerzien met Bart, die deze week moest vertrekken. Het was voor mij ook heel moeilijk om te wennen aan de camera's. Als je emotioneel bent en in tranen uitbarst, zijn die camera's er meteen bij om dat te registreren. Vooral in het begin heb ik het zwaar gehad om daaraan te wennen.»
Hans: «Voor mijn relatie met mijn vriend is het verblijf in De BUS alleen maar positief geweest. Wij zijn vier en een half jaar samen en onze band is alleen maar hechter geworden. Ik ben heel blij dat ik het risico heb genomen. Ik weet nu zeker dat mijn relatie blijvend is. Misschien ga ik wel van beroep veranderen. Ik zat in de horeca en ben niet van plan nog terug te keren naar het restaurant waar ik werkte. Hopelijk is er voor mij wel een job weggelegd in de tv-wereld. Daar heb ik het ook voor gedaan: je geeft niet voor niets zeventien weken lang zoveel privacy op.»
Sandra: «Met mijn familie is de band vreemd genoeg sterker geworden. Mijn ouders en mijn broer en zus zijn me heel vaak komen bezoeken en na een tijdje mochten we van de productie vijf minuten met hen praten. Ze hebben me ook voortdurend geschreven. Ik ben wel blij dat ik geen vaste vriend had voordat ik eraan begon. Dan zou het veel zwaarder zijn geweest.»
- Wat was het dieptepunt van je verblijf in De BUS?
Sandra: «Ongeveer halfweg, toen we in Zolder stonden, was ik genomineerd. Ik had er me op ingesteld dat ik De BUS zou moeten verlaten. Dat viel heel anders uit. De dag daarop ben ik mentaal in elkaar gestuikt. Een week heb ik in de knoop gelegen met mezelf. Dankzij de gesprekken met onze coach ben ik dat te boven gekomen en daar ben ik nu alleen maar blij om. Later heb ik het ook moeilijk gehad toen Richard uit De BUS moest verdwijnen. Dat waren hevige emoties.»
Koen: «We zijn begin september in Hilversum vertrokken en het is een heerlijk gevoel dat we we nu terugkeren naar de plek waar we vertrokken zijn: we hebben het overleefd, we hebben alles van het programma meegemaakt.»

'Helden'


- De deelnemers van 'Big Brother' worden nu overal als helden ontvangen. Veel mensen vinden dat belachelijk want wat hebben de bewoners uiteindelijk 'gepresteerd'?
Hans: «Ik vond het ook heel raar dat we tijdens de live-uitzendingen handtekeningen moesten zetten, alsof we echte sterren waren. We voelen ons geen sterren maar zo werkt het nu eenmaal als je met je kop op het scherm komt. Als we daarvan iets kunnen meepikken, waarom niet?»
- Voelen jullie een onderscheid aan tussen Nederlanders en Belgen?
Zoë: «In het begin werden we door de productieploeg zelfs in twee groepen verdeeld. We vonden dat belachelijk. Als we ooit een verschil hebben gevoeld, dan is dat nu in ieder geval al lang verdwenen.»
- Welke Vlaamse woorden heb je in De BUS geleerd?
Zoë: «'Amai nie', 'iech zien oech gère', 'ambetant' en 'goesting'.»