Pizza Hut België in handen van management

Print
De Amerikaanse restaurantketen Tricon verkoopt Pizza Hut België aan het management. Dat heeft de Amerikaanse gigant donderdag bekendgemaakt. De veertig vestigingen van Pizza Hut, die nog niet uitgewinkeld waren, komen in handen van de huidige algemeen directeur Stef Meulemans, financieel gesteund door de risicokapitaalverschaffer Buy Out Fund. De nieuwe eigenaars willen in vijf jaar tijd 25 nieuwe vestigingen in ons land openen.
BR>Ons land telt in totaal 72 Pizza Hut-vestigingen. Veertig daarvan waren in eigen beheer van Pizza Hut Belgium. De overige 32 worden door andere franchisenemers uitgebaat. Pizza Hut Belgium stelt 1.100 mensen tewerk (meestal deeltijds, in voltijdse jobs is Pizza Hut Belgium goed voor 600 banen) en haalt een omzet van 1,4 miljard frank. Dat is goed voor ongeveer drie kwart van de gezamenlijke omzet van alle Pizza Hut-vestigingen in ons land. De nieuwe eigenaars zetten er meteen de beuk in. «In vijf jaar tijd willen we 25 nieuwe vestigingen, verspreid over het hele land, openen,» zegt Meulemans.
Tricon gaat daarmee voort op de ingeslagen weg. De Amerikaanse reus - behalve van Pizza Hut ook bekend van Taco Bell en Kentucky Fried Chicken - wil de restaurants in tien tot vijftien land in eigen beheer houden en zich daar op concentreren. In andere landen worden de restaurants te koop aangeboden aan de franchisenemers. Tricon is met 30.000 restaurants actief in bijna 100 landen. Met een omzet van omgerekend 350 miljard frank is Tricon de grootste restaurantketen van de wereld.
«Ik ken Pizza Hut Belgium, ik werk er al 11 jaar voor, waarvan de laatste drie jaar als general manager,» zegt Meulemans. «Pizza Hut heeft nog heel wat groeipotentieel. Bovendien zijn we minder dan andere ketens gevoelig voor crises zoals dioxine, BSE of varkenspest,» motiveert hij de beslissing om het bedrijf over te nemen.
Meulemans wordt in de overname financieel gesteund door het Brusselse risicokapitaalfonds Buy Out Fund. Dat fonds werd vorig jaar opgericht. Het kapitaal werd voor een derde aangebracht door grote maatschappijen, voor twee derde door privépersonen.