Economische groei VS laagst in vier jaar

Print
De economische groei in de Verenigde Staten is afgelopen zomer teruggelopen tot 2,2 procent op jaarbasis, het laagste groeipercentage in vier jaar. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van handel donderdag bekendgemaakt. De nieuwe cijfers vormen een nieuwe aanwijzing dat de explosieve groei in de VS voorbij is.
BR>De toename van het bruto nationaal product (BNP) in het derde kwartaal van dit jaar is nog kleiner dan eerder werd aangenomen, zei het ministerie. Een maand geleden werd de groei van het BNP in het derde kwartaal nog op 2,4 procent geschat. De groei van juli tot september stond in schril contrast met de 5,6 procent die over april tot juni werd gemeten.
In de VS bestaat de angst dat de tien jaar durende 'boom' omslaat in een recessie nu ook de kerstinkopen van dit jaar blijken tegen te vallen. Het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering aanvraagt blijkt de afgelopen weken ook sterk gestegen.
De nieuw gekozen president George W. Bush heeft meerdere keren gezegd dat hij rekening houdt met een economische omslag. Volgens Bush is de dreigende kentering een reden te meer voor het Congres om de door hem voorgestelde belastingverlagingen met in totaal 1,3 biljoen dollar door te voeren.
Ook Wall Street wordt steeds nerveuzer over de vertragende groei. De index van de elektronische beurs Nasdaq, waar veel technologiefondsen genoteerd staan, daalde woensdag met 7,2 procent. De Nasdaq is de helft van de waarde van zijn fondsen kwijtgeraakt sinds in maart recordhoogten werden bereikt.