Kikker Vladimir haat prinsen

Print
Alle kikkers willen in prinsen veranderen? Niets van: Vladimir de prinskikker is best tevreden met zichzelf. Maar of de koning en koningin het met hem eens zijn... Benieuwd hoe het afloopt? Snel naar de Arenbergschouwburg dan, waar de familievoorstelling Vladimir de prinskikker deze kerstvakantie te zien is.
BR>Vladimir de prinskikker is een pretentieloze voorstelling, met veel overgave in elkaar gebokst door Jeugdtheater Het Appeltje. Net als Dromenwandelaar vorig jaar schreef Marc Boon de tekst, Marc De Coninck zorgde voor de muziek. Samen staan de twee ook nog eens op het podium, met jonge talenten Yoeri Lewijze (22) en Helga Van der Heyden (25).
Voor die twee laatsten is dit hun eerste productie bij Jeugdtheater Het Appeltje. Allebei studeerden ze aan het Conservatorium in Brussel en infiltreren ze langzaam aan in het theatermilieu. Helga is lid van de Belgische Improvisatieliga (BIL), was te zien in Geert Hostes Comedy Cup en vertolkte gastrollen in tv-series en bij De Komeet. Yoeri werkte tot nu toe vooral achter de schermen van Music Hall en denkt momenteel soloprojecten uit. Voor kinderen spelen vinden de twee het einde. "De leukste voorstellingen zijn trouwens die zonder ouders", zegt Helga. "Dan laten de kinderen zich helemaal gaan."
Vladimir komt als prinskikker uit de lucht vallen in een paleis. De koning en koningin zijn niet bepaald opgezet met dit cadeau en willen dat Vladimir verandert in een echte prins. Vladimir voelt zich onbegrepen en trekt de wijde wereld in. Yoeri speelt Vladimir, Helga vertolkt de rollen van de gekke koningin Esmeralda, het kikkervrouwtje Eufrasie (op wie Vladimir verliefd wordt) en de mooie Pandora. "Je zou kunnen zeggen dat er een moraal in het verhaal zit", legt Yoeri uit. "Je mag zijn wie je bent, zoiets. Maar echt belerend is dit stuk zeker niet."
"Dat mag ook niet", vindt Helga. "Kinderen zoeken zelf wel naar een rode draad in een verhaal. Als die te voor de hand liggend is, ontneem je het kind elke fantasie. Daarom is de sobere omkadering ook goed. De kostuums zijn niet realistisch en ook het decor blijft eenvoudig. Dit is geen spektakelshow, gewoon een kleine familievoorstelling waarin soberheid centraal staat."
Vladimir, de prinskikker, door Jeugdtheater Het Appeltje, op 26, 27, 29 en 30/12 om 14u in de Arenbergschouwburg, Arenbergstraat, Antwerpen. Tickets: 03-234.30.50.