Madonna trouwt als best bewaakte bruid aller tijden

Print
Madonna en Guy Ritchie stappen vandaag naar het altaar in de kathedraal van Dornoch. En Guy zal daarbij géén onderbroekje dragen onder zijn kilt, blokletterde de krant The Sun gisteren op de voorpagina. Of we daar vandaag het bewijs van te zien krijgen, is hoogst onwaarschijnlijk. Madonna heeft namelijk strenge veiligheidsmaatregelen genomen om haar bruiloft buiten het oog van de pers te houden.
BR>Om en bij de duizend reporters, fotografen en cameramensen zijn naar het stadje Dornoch afgezakt om bruid Madonna op de gevoelige plaat vast te leggen. En de paparazzi onder hen zijn bereid om risico's te nemen, want een goed kiekje van de 'Bruiloft van het Jaar' zou naar verluidt zes miljoen frank waard zijn. Drie fotografen die stiekem plaatjes wilden schieten van de huwelijksvoorbereidingen op Skibo Castle zijn van het domein geflikkerd door veiligheidslui.
De omwonenden noemen Skibo Castle nu al spottend 'Colditz', naar het zwaar bewaakte kasteel waarin de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog lastige krijgsgevangenen opsloten.
In totaal heeft Madonna drie afzonderlijke teams van veiligheidsmensen ingeschakeld. Ze patrouilleren de klok rond op het landgoed van meer dan 3.000 ha en bewaken alle ingangen, ook de geheime. Een enorm zoeklicht straalt neer op de kasteelpoort en hittezoekende apparaatjes zijn geïnstalleerd om ongewenste indringers op te sporen.
Toen Madonna in 1985 trouwde met acteur Sean Penn, verstoorden paparazzi de bruiloft door met helicopters boven het feestterrein te gaan cirkelen. Dat wil ze nu kost wat kost vermijden.

Carnegie


Skibo Castle is tegenwoordig het clubhuis van de Carnegie Club. Wie het lidgeld van meer dan 200.000 frank per jaar kan betalen (exclusief BTW) en aanvaard wordt, mag op het domein golfen, jagen, vissen en in het luxueus ingerichte kasteel of een van de landhuisjes verblijven... en moet dan nog bijbetalen per dag: 20.000 frank in het zomerseizoen, 13.000 in het winterseizoen.
Het kasteel is geen gewoon hotel. Bedrijven of gefortuneerde lieden kunnen het domein wel afhuren, zoals Madonna nu doet. Privé-auto's zijn niet toegelaten, de gasten worden er rondgereden in Range Rovers. Ook gsm's zijn uit den boze. In de slaapkamers van het kasteel mag niet worden gerookt, want dat zou het met de hand beschilderde behangpapier beschadigen.
De eerste bewoners van Skibo waren Noormannen. In 1186 kreeg aartsbisschop Gilbert de Moravia het gebied toegewezen en hij bouwde er een kasteel. Het landgoed kwam later in verschillende handen en ene Evan Charles Sutherland Walker sloopte eind negentiende eeuw het bisschoppelijk optrekje om er een imposant semi-gotisch landhuis neer te poten.

Vliegvissen


Daarna kwamen Skibo Castle en de uitgestrekte landerijen in handen van staalkoning en filantroop Andrew Carnegie, zoon van een Schotse wever die als dertienjarige knaap naar Amerika was vertrokken en daar één van de rijkste mannen van zijn generatie werd.
Carnegie kocht het domein in 1898 voor de schappelijke prijs van 85.000 pond (een kleine 1,2 miljoen). 'Een riviertje om te vliegvissen, zicht op zee en een waterval', meer verlangde de rijkaard eigenlijk niet, maar hij gooide er toch nog twee miljoen pond (135 miljoen frank) tegenaan om het kasteel uit te bouwen tot één van de meest indrukwekkende residenties ter wereld.
De staalkoning ontving tal van prominenten en zakenrelaties op Skibo, maar gedurende drie weken in de zomer ging hij gewoon met zijn vrouw Louise en enige dochter Margaret in één van de huisjes op het landgoed hokken. Toch hield Andrew Carnegie ook van luxe. Het kasteelzwembad is overdekt met een glazen dak dat bij goed weer kan worden geopend, en er was ook een badkuip op wieltjes die automatisch van de slaapkamer naar de badkamer kon rijden. Toen Andrew dat snufje ooit demonstreerde aan een gast, bleek dat Louise nog in bad zat. Zou Guy dat ook durven met Madonna?