'Titanic' en ander lekkers op uw scherm

Print
Zoals elk jaar bieden de tv-zenders tijdens deze kerstperiode een overaanbod aan sfeervolle speelfilms. Een -onvolledige - greep uit de feestelijke pelliculepret, ingedeeld in klassiekers, kaskrakers, klatergoud en kinderpret. Naar aloude gewoonte is het de BBC die met de grootste knallers voor de dag komt. Dit jaar scoren de Britten met de succesrijkste bioscoophit aller tijden: Titanic. U plengt gegarandeerd de kalkoenvulling in de vernieling wanneer iemand op het foute idee komt om deze romantische rampenfilm te degusteren tijdens het kerstmaal.
BR>

KLASSIEKER


AROUND THE WORLD IN 80 DAYS (zo 24/12 - NED2 - 13u - **)
David Niven, Frank Sinatra en Shirley MacLaine gaan met een keurige gentlemanclub de weddenschap aan om in tachtig dagen rond de wereld te reizen in een luchtballon, net zoals Jules Verne hen had voorgeschreven. Tijdens deze avontuurlijke tocht wordt met het nodige trek- en duwwerk gestreden om de eerste plaats. De favoriete film van Virgin-magnaat Richard Branson.
THE GREAT RACE (zo 24/12 - VTM - 14.45u - **)
De vriendelijke Tony Curtis en de duivelse Jack Lemmon (het onsterfelijke duo uit Some like it hot) nemen deel aan een autorace van New York naar Parijs, wat resulteert in anarchistische slapstick van Pink Panther-bedenker Blake Edwards. Uit 1965.
THE PARTY (zo 24/12 - Ka2 - 0.10u - ****)
Peter Sellers speelt in deze sensationele slapstickfilm een blunderende Indiër die per vergissing wordt uitgenodigd op een Hollywood-fuif, waar hij de ene catastrofe na de andere veroorzaakt. Sommige scènes zie je voor de zevenendertigste keer terug, en je blijft lachen!
QUO VADIS (ma 25/12 - VTM - 14.05u - ***)
Perfecte timing. Op kerstdag worden de christenen voor de leeuwen geworpen in deze peplumprent met Robert Taylor en Deborah Kerr. Voor wie na kassakampioen Gladiator maar niet genoeg kan krijgen van het antieke Rome, arenagevechten en hongerige beesten.
THE APARTMENT (ma 25/12 - NED3 - 23.30u - *****)
Jack Lemmon en Shirley MacLaine geven de vertolking van hun leven in dit vaudeville-achtige meesterwerk waarmee Billy Wilder in 1960 zijn bitterste hekeling van de Amerikaanse obsessie om carrière te maken aan een groot publiek verkocht. De sardonische romanticus en humoristische scepticus combineert in deze satire al zijn kwaliteiten.

KASKRAKER


ROBIN HOOD: PRINCE OF THIEVES (za 23/12 - Ka2 - 21.10u - *)
De overgeproduceerde nieuwe versie van de oude legende mist de uitbundigheid en de zwier die je van het 'swashbuckling'-genre verwacht en kan niet tippen aan de klassieker uit 1938 met Errol Flynn. Regisseur Kevin Reynolds (Waterworld) en steracteur Kevin Costner zijn hun kleurloze zelf.
L.A. CONFIDENTIAL (za 23/12 - BBC2 - 22.05u - ****)
Los Angeles begin jaren vijftig. Een glanzend oord in volle bloei, maar onder de glamour en glitter slaapt de ziel van een verdorven stad. De duivelse spiraal van moord, chantage en omkoperij die daaruit voortvloeit, vormt de aanzet tot een fabuleuze 'film noir' die drie oscars op zijn naam mocht schrijven.
TITANIC (zo 25/12 - BBC1 - 18.45u - *****)
Deze grootschalige reconstructie van de beroemdste scheepsramp uit de geschiedenis is een ruim drie uur durend epos dat in 1998 de halve wereldbevolking naar de zakdoek deed grijpen. Niet alleen de duurste, maar meteen ook de meest lucratieve langspeler aller tijden. Goed voor elf oscars. Kate Winslet en Leonardo DiCaprio werden wereldsterren.
INDEPENDENCE DAY (zo 24/12 - BBC1 - 21.35u - ***)
Dit verpletterende UFO-succes jat schaamteloos de formules van rampenfilms als The towering inferno en The Poseidon adventure die in de jaren zeventig de toeschouwers teisterden. Als loutere prekparkattractie is dit niet te versmaden Hollywood-amusement. Will Smith kreunt voor een keer niet het titelliedje. Oef!
EVITA (zo 24/12 - VT4 - 23.50u - ****)
Het tragische relaas van Eva Perron speelt zich af in Argentinië tussen 1919 en 1952 en werd door Alan Parker in een volledig gezongen musical gegoten, zonder gesproken dialoog. Resultaat: een gestroomlijnde videoclip met duizenden figuranten, een duizelingwekkende Madonna en een kwelende Antonio Banderas. Schaar je met z'n allen rond de kerstboom en zet open die kelen: Dooooon't cry for me Aaaargentinaaa!
GOOD WILL HUNTING (ma 25/12 - NED2 - 20.45u - ****)
In deze Oscarwinnaar speelt Robin Williams een therapeut die inzicht tracht te krijgen in de psyche van een superintelligente maar sociaal onaangepaste weesjongen. Schitterend geacteerd en geschreven doorbraakfilm van huidige supersterren Matt Damon en Ben Affleck.

KLATERGOUD


NEVER TALK TO STRANGERS (za 23/12 - VT4 - 20.45u - *)
Een briljante criminologe start een passionele verhouding met een charismatische onbekende die wel eens een psycho-killer zou kunnen zijn. Het personage van deze 'latin lover' wordt belichaamd door Antonio Banderas, die nooit vies is geweest van het etaleren van een naakt lichaamsdeel meer of minder... Laat de aperitiefhapjes niet aanbranden!
SHE GOOD FIGHTER (za 23/12 - VTM - 21.20u - *)
In deze eerste regiepoging van 'Independent'-producent Marc Punt worden we meteen in de actie gestort. Er wordt uit vensters gesprongen, doelloos in dure auto's rondgereden, met de voeten van de politie gespeeld, gekickbokst, gevrijd, geschoten... Wat een vaart, wat een rotzooi! Met Tom Van Landuyt, Dagmar Liekens en Gaston Berghmans.
[ON HER MAJESTY'S SECRET SERVICE (zo 24/12 - Ka2 - 21u - **)
De James Bond-film waarmee de producenten de grootste risico's namen. Niet alleen werd een nieuwe hoofdrolspeler geïntroduceerd (George Lazenby), net als in de romans van Ian Fleming wordt hij geplaagd door wroeging en depressie. Het publiek spuwde het resultaat uit. Waarschijnlijk geprogammeerd wegens de ontelbare skiscènes, kwestie van de thuisblijvers ook wat sneeuwpret te bezorgen.
THE PREACHER'S WIFE (ma 25/12 - VT4 - 21u - *)
Meteen op video geflikkerde remake van de gelijknamige film uit 1947. Whitney Houston en Denzel Washington trachten deze seizoenklassieker leven in te blazen, maar tevergeefs. Hun engelachtige gedweep met kerstwaarden als liefde en geborgenheid vallen in dovemansoren. Spijtig dat La Whitney enkele liedjes krijst.

KINDERPRET


DUMBO (za 23/12 - VT4 - 19.30u - ****)
Charmante Disney-tekenfilm over een circusolifantje dat wegens zijn reusachtige oren zowel door het publiek als de acrobaten wordt bespot. Tot hij ontdekt dat zijn unieke anatomie toch tot iets dient en hij door zijn vliegkunsten zelfs een heuse ster wordt. Vrees niet dat je een glaasje porto te veel achter de kiezen hebt: de roze olifantenparade hoort bij de film.
THE SANTA CLAUSE (zo 24/12 - TV1 - 13.30u - *)
Lollige familiefilm voor de tijd van het jaar. Wanneer de kerstman van het dak valt, nemen Tim Home improvement Allen en zijn zoontje diens job over. Op de noordpool komen ze terecht tussen elfjes die hen uitleggen hoe de vork in de steel zit. We krijgen antwoord op eeuwenoude vragen als 'Hoe klimt de kerstman met zijn omvangrijke figuur door de schoorsteen, zeker als je beschikt over centrale verwarming?'
CHITTY CHITTY BANG BANG (ma 25/12 - NED1 - 13.39u - **)
Britse muzikale komedie met Dick Van Dyke over een versleten sportwagentje dat wordt omgetoverd tot een prachtige auto die de titel krijgt van de film. Tijdens de finale huppelt u met z'n allen gegarandeerd door de woonkamer....
RITCHIE RICH (ma 25/12 - Ka2 - 21u - **)
Het hoeft niet elk jaar Home alone te zijn. Macaulay Culkin speelde in 1994 ook Ritchie Rich, een jongetje dat zo rijk is dat hij zelfs zijn eigen McDonalds bezit. En zijn fitnesslerares is niemand minder dan Claudia Schiffer! Het enige dat ontbreekt zijn leuke leeftijdsgenootjes... Frisse familiefilm met knotsgekke karakters.