Kinderrepertoire is grootste groeier in popjaar 2000

Print
Het popjaar 2000 zit er bijna op. Grote winnaars op single-gebied zijn Krezip en Mozaïek & Walter Grootaers, die elk bijna 100.000 stuks verkochten van respectievelijk I would stay en Leef. Maar dé trends vind je in de groeiende kindermarkt en het commerciële belang van de alternatieve muziek. Voor het eerst in zes jaar is een Helmut Lotti-album niet dé topper van het jaar.
BR>Het succes van de Big Brother-single Leef onderlijnt het belang van popmuziek uit eigen land, met 4 Belgische singles in de top 10, en 31 in de top 100. Zo'n 30 procent van de verkochte albums was van eigen bodem. Dat is te vergelijken met 1999, met dit verschil: het typische Vlaamse lied heeft plaats moeten maken voor een ander fenomeen: K3.
Met Alle kleuren in de singleslijsten én twee albums in de album top-vijf is K3 dé voortrekker van de vaderlandse hitmuziek, ondanks de sterk afgelijnde doelgroep van kinderen. Die onthaalden ook De kabouterdans van Kabouter Plop op gejuich - in de albumlijst prijken zelfs drie Plop-albums - terwijl ma en pa zich de ziel uit het lijf feestten op karnavaleske lol van Katastroof, T'NT en Dynamite.
Andere binnenlands producten die het goed deden: Novastar, Axelle Red, Hooverphonic, Belle Perez, Clouseau, K's Choice, Dana Winner, Lisa Del Bo, Liquid feat. Silvy, An Pierlé, Milk Inc, Praga Khan, Da Boy Tommy... Nederland deed het evenmin slecht, met naast Krezip ook Abel en Twarres, Jody Bernal, Rob De Nijs, Frans Bauer, Vengaboys, Anouk, Marco Borsato...

Latin


Een trend die zich bevestigt is de opleving van de Latijns-Amerikaanse muziek, met namen als Santana, Enrique Iglesias, Marc Anthony, Jennifer Lopez en Ricky Martin. Hitmakers als King Africa en Jody Bernal springen slim op de Latin-kar. Boysbands als Backstreet Boys moesten dit jaar vaak de duimen leggen voor namen als Britney Spears, maar ook Mel C, Destiny's Child, Macy Gray, Craig David...
Toch werd het popjaar 2000 in grote mate ook gedomineerd door het zogenaamde alternatieve cicruit, dat een steeds groter publiek bereikt. Voorbeelden zijn legio: Moby, Krezip, Red Hot Chili Peppers, Bomfunk MC's Bloodhound Gang, Blink 182, Eminem, en zeker Live, dat met The distance to here in Vlaanderen het bestverkochte album binnenhaalde, ook al dateert de plaat, net als Moby's Play, al van 1999...
De nieuwkomers vielen meer op dan die enkele gevestigde namen die hun publiek konden behouden of uitbreiden, zoals Madonna, Bon Jovi, Tom Jones U2, Eros Ramazzotti en Mark Knopfler. Een aparte vermelding verdienen Fransen zoals Modjo, Laurent Garnier en St.-Germain, die in single- of albumlijsten een goede beurt maakten.
En wat die eigen, Vlaamse klassieker Helmut Lotti betreft: diens Latino Classics eindigt nog altijd bij de vijf bestverkochte albums van 2000, maar de concurrentie met K3 is hem te zwaar geworden. Misschien moet Lotti gewoon eens een kinderplaat maken?