Lanoye wil Mac-versie van Van Dale

Print
Trouwe Mac-gebruikers sturen deze dagen druk mails om Van Dale ervan te overtuigen een vernieuwde Mac-versie van de gekende woordenboeken op de markt te brengen. Tom Lanoye steunt de actie en gruwt van de idee om met Windows te moeten werken. «Pc's zijn plastic schoendozen, mijn Mac is een lekker ding.»
BR>Van Dale op cd-rom bestaat al veel langer. Punt is dat de markt voor Mac veel kleiner is dan die voor pc. Van Dale denkt dus twee keer na vooraleer een speciale versie uit te brengen en wacht momenteel de resultaten van een onderzoek naar de behoefte af. Mac-gebruikers proberen intussen druk uit te oefenen.
«Die Mac-versie moét er gewoon komen,» aldus Tom Lanoye. «Een schande dat de nodige software niet geproduceerd wordt. Als dit blijft duren, worden we gedwongen over te stappen naar pc en dat zie ik niet zitten. De Mac-computers zijn grafisch veel beter en ze zijn sneller. Een Mac is ook méér dan een gebruiksvoorwerp. De makers doen echt hun best om er een lekker ding van te maken.»
De dikke Van Dale blijft voor Lanoye een soort oerboek. «Een wezenlijk onderdeel van onze cultuur,» benadrukt hij. «Als de uitgever een Mac-versie niet publiceerbaar acht, moet de overheid met subsidies afkomen. Dat gebeurt met boeken toch ook? Met 'Ten Oorlog' bijvoorbeeld.»
Over 'Ten Oorlog' gesproken. Vandaag krijgt Tom Lanoye samen met Luc Perceval op het kabinet van Anciaux de Vlaamse Cultuurprijs voor Toneelletterkunde uitgereikt. «Grappig dat het zo laat komt, maar het blijft wel een bekroning. De cirkel is nu rond. 'Ten Oorlog' heeft ook al acteerprijzen, regisseerprijzen en vertaalprijzen gekregen. En met die 250.000 frank brouwen we wel een feestje in marathonstijl.»