Gezin en bezinning helpen Lionel Richie aan een wedergeboorte

Print
Het is erg stil geweest rond Lionel Richie. De man die in de jaren zeventig met The Commodores en in de jaren tachtig onder eigen naam een waslijst wereldhits scoorde, leek het afgelopen decennium wel van de aardbodem verdwenen. Een bezinningsperiode en de steun van zijn nieuwe gezin hielpen hem aan een wedergeboorte.
BR>Om dat rustige decennium te verklaren, graaft Richie in zijn verleden. "Eind jaren tachtig werd mijn vader ziek. Ik besloot toen een pauze te nemen om tijd met hem door te brengen. Ik ben in die tijd familiealbums beginnen doorbladeren, en weet je wat me opviel? Er was er één die nooit op de foto stond: ikzelf. Elke kerst, elke vakantie, elk feest, ik was altijd de baan op. Ik besefte dat ik geen familieleven had, en heb me toen voorgenomen daar iets aan te doen."
Maar zo eenvoudig ging dat niet. "Daarna kwam er mijn echtscheiding en een operatie aan mijn keel. Het was de moeilijkste periode uit mijn leven, een heel beangstigende tijd. Het duurde jaren om er weer bovenop te geraken, ook al zijn er in die tijd best hoopgevende dingen gebeurd. Zo ontmoette ik mijn nieuwe echtgenote. We hebben inmiddels samen twee kinderen. Onlangs nog ontdekte mijn zes jaar oude zoon Miles dat zijn papa beroemd was. "Hoe kom je daar bij?", vroeg ik. "Omdat je iets met The Backstreet Boys hebt gedaan", was zijn antwoord.

Renaissance


Het jaar 2000 betekende voor Richie de ommekeer. Hij maakte een nieuw album, dat de betekenisvolle titel Renaissance meekreeg. "Dat geeft me het gevoel dat ik opnieuw van nul begin. Wellicht omdat dit zo dicht ligt bij wat we met The Commodores deden."
"Het geluid uit die tijd is weer helemaal terug. Natuurlijk is er technisch een en ander veranderd en maakt de computer vandaag veel mogelijk, maar de trend naar de dansvloer is toch overduidelijk. Da's het voordeel als je al zo lang aan de gang bent: ooit wordt je geluid wel weer actueel."
Dat zijn geluid weer goed in de markt ligt, merkte Richie ook tijdens een Amerikaanse tournee in het voorprogramma (!) van Tina Turner. "Ik wilde gewoon eens de temperatuur van het water voelen voor ik een eigen tournee op poten zette. En ik heb er geen spijt van. Die tournee was een fantastische ervaring. Bij het eerste concert wist ik al na vijf minuten dat het goed zat. Kids van 15 tot 17 jaar zongen er liedjes mee die nog eens niet geschreven waren toen ze geboren werden."

Zelfvertrouwen


Dat is voor Lionel Richie het mooiste, na dertig jaar: dat hij zijn oude fans niet kwijt is én dat ook een nieuwe generatie zijn songs ziet zitten. "Kijk, ik heb een repertoire waarmee ik kan blijven touren, ook zonder nieuwe hits. Maar ik wíl niet in een retro-circuit terechtkomen. In mijn hoofd zit ik al twee albums en drie jaar verder."
Straks gaat hij weer de baan op voor een eigen wereldtournee. Met elke nieuwe stap groeit zijn zelfvertrouwen. De nieuwe Lionel Richie voelt zich goed, en ziet er ook wat anders uit. We vermoeden het werk van een plastisch chirurg, ook al is die niet zo heftig tekeergegaan als bij Michael Jackson, met wie Richie midden jaren tachtig We are the world schreef, de hit die hongerend Afrika even uit de nood hielp.
"Met jouw status is het niet meer makkelijk om mensen te vinden die eerlijk zeggen wat goed en slecht is", opperen we nog. Hij lacht. "Maar jongen, je moest eens weten. Mijn dochter van negentien, mijn zoon van zes en mijn dochter van twee zijn fulltime adviseurs. Ze zeggen wat ik moet dragen en hoe ik moet klinken, en ze zijn zo eerlijk dat het soms pijn doet. En ik luister écht naar wat ze zeggen. Da's een luxe hoor, dat mijn adviseurs gewoon op me zitten te wachten als ik thuiskom."