Titanic-expo brengt Vlaamse passagiers opnieuw tot leven

Print
Aan boord van het luxueuze passagiersschip Titanic, dat op 14 april 1912 tijdens zijn allereerste reis een ijsberg op zijn weg vond en zonk, bevonden zich 27 Belgen, onder wie 25 Vlamingen. Zeven van hen overleefden de ramp. Met de tentoonstelling De Vlamingen op de Titanic in de Kunsthal Sint-Pietersabdij komen drie van de Belgische passagiers weer tot leven.
BR>De Vlamingen op de Titanic is een inlevingsexpo met audiogids. Anderhalf uur lang luistert de bezoeker naar de ervaringen van drie passagiers uit onze contreien, in de ik-vorm naverteld door acteurs.
De eerste is Gusta Vanderplancke, een Vlaams meisje van achttien dat met haar twee broers en haar schoonzus naar Amerika verhuisde. De tweede opvarende is Bertha Mayné (24), die onder haar artiestennaam Berthe de Villiers optrad in een Brussels cabaret. Tenslotte maken we kennis met de Vlaming Jean Scheerlinck (29). Respectievelijk Ianka Fleerackers, Veerle Dobbelaere en Tom Van Landuyt brengen de drie passagiers weer tot leven.

Boek


De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Gentse journalist Dirk Musschoot, die op zoek ging naar het persoonlijke verhaal van de Belgische passagiers. "Sinds ik in 1985 een radioprogramma over de Titanic maakte, heeft het verhaal mij nooit meer losgelaten."
"Toen ik werd gevraagd om mee te werken aan een expo rond mijn boek, zag ik dat eerst niet echt zitten. Ik was naïef en dacht dat de organisatoren gewoon de foto's uit het boek zouden vergroten en ophangen. Maar ik vind het eindresultaat erg indrukwekkend."
Tijdens de voorbereiding van zijn boek ontdekte Musschoot dat er niet 26, maar 27 landgenoten aan boord van de Titanic waren. Hij voegde de naam van Mathilde Pede uit Gent toe aan de passagierslijst. Zij overleefde de ramp en bracht de rest van haar leven in Canada door. De gemeenteraad van Gent besliste een straat in Gentbrugge naar haar te vernoemen. Op de expo zijn nooit eerder getoonde foto's van haar te zien.
Voorts sprak Musschoot met enkele nazaten van overlevenden. Eén van hen is George Sap, zoon van overlevende Jules Sap. Naar aanleiding van de Titanic-film Atlantiek breedte 41°, die in 1959 in België speelde, werd Jules door bioscoopeigenaars gevraagd de film in te leiden.
George stelde zijn vader vragen en zorgde ervoor dat diens West-Vlaams in het Nederlands werd vertaald. "Die eerste persvoorstelling in Brussel was een hele belevenis", vertelt George Sap. "Vader had Brussel namelijk nog nooit gezien. Later werd het meer routine. Soms bezochten we wel zes vertoningen op één middag."
De Vlamingen op de Titanic, nog tot en met 1 april in de Kunsthal Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, Gent. Info: 09-243.97.30