Peecee kort

Nederlandstalige Communicator

BR> Nokia heeft in Praag de Communicator 9210 voorgesteld. Het toestel combineert de mogelijkheden van een gsm met die van een computer. Naast telefoneren, faxen en een e-mail versturen kan je met de 9210 ook wappen en surfen op internet. Hij doet ook dienst als organiser. Daarnaast kan je er videoclips en wave-bestanden op afspelen. De Communicator ondersteunt office-applicaties zoals Word, Excel en PowerPoint. Belangrijkste troef van de Communicator 9210 is ongetwijfeld het unieke kleurenscherm, dat 4096 kleuren ondersteunt. De Communicator weegt 244 gram en is uitgerust met een standaard lithium-batterij. Goed voor 10 uren spreektijd en tot maximum 230 uren standby-tijd. Voor de Nederlandstalige gebruiker is er extra goed nieuws: de 9210 is de eerste Communicator die in het Nederlands verkrijgbaar is. Het hebbedingetje komt in 2001 op de markt. De prijs zal ongeveer 40.000 frank bedragen.
www.nokia.com
D.S.

Buigzaam plastic beeldscherm


De Amerikaanse bedrijven E Ink Corporation en Lucent Technologies hebben de eerste prototypes van 'elektronisch papier' ontwikkeld. Concreet gaat het om flexibele, elektronische plastic-displays. De prototypes hebben een grootte van ongeveer 62 vierkante centimeters en beschikken over enkele honderden pixels. Ze zijn terzelfdertijd zeer beweeglijk, sterk en licht. De elektronische 'inkt' wordt door E Ink geleverd, terwijl de technologie voor het elektronische scherm door Lucent Technologies op punt werd gezet. Gecombineerd met de inkt van E Ink lijken de elektronische displays verbluffend sterk op papier. De fysische gelijkenis met papier wordt nog eens extra benadrukt door de plastic filmconstructie. De display kan zowel tekst als eenvoudige grafische beelden zichtbaar maken en is tegelijk plooibaar. De toepassingen van het flexibele scherm liggen voor de hand: elektronische kranten, elektronische reclameborden, enz... E Ink en Lucent verwachten dat beeldschermen met ingebouwde plastic transistors binnen vijf jaar commercieel beschikbaar zullen zijn.
www.eink.com
Jo.S.

Weldra ook plastic microchip


Wetenschappers aan de Universiteit van Cambridge zijn volgens de Financial Times al ver gevorderd met de ontwikkeling van een plastic microchip. Het bedrijf dat de vinding wil exploiteren, Plastic Logic, hoopt in de zomer van volgend jaar de eerste prototypes te kunnen presenteren. Door het silicium, het basismateriaal van chips, te vervangen door plastic, wordt het productieproces veel goedkoper. Hoe de plastic chips precies gefabriceerd worden, willen de onderzoekers voorlopig niet kwijt. Ook andere bedrijven doen onderzoek naar plastic chips, waaronder Philips, Lucent technologies en IBM.

Duitsland onderzoekt Yahoo


Na Frankrijk legt ook Duitsland het vuur aan de schenen van internetportaal Yahoo. Ook nu is het twistpunt de veiling van antisemitisch materiaal. Via de veilingsite van het Duitse Yahoo zou tot tweemaal toe het boek Mein Kampf van Adolf Hitler zijn aangeboden. Dat boek is in Duitsland verboden. Duitse rechters houden zich met de zaak bezig. Het onderzoek, dat werd opgestart na de klacht van een particulier, komt Yahoo bijzonder slecht uit. Onlangs nog besloot een Franse rechter dat Yahoo niet meer mag verwijzen naar Engelstalige veilingsites waarop nazi-memorabilia worden aangeboden. Die uitspraak had een negatieve invloed op de beurskoers van het van oorsprong Amerikaanse bedrijf.

Rendez-Vous.be druk bezocht


De vrijetijdssite Rendez-Vous.be is na drie jaar de favoriete Belgische ontmoetingsplaats op internet geworden. Maandelijks worden meer dan 45.000 berichten uitgewisseld en maar liefst meer dan 30 miljoen pagina's bekeken. Rendez-Vous is een uitgebreid recreatieplatform op internet, dat gratis toegang biedt tot meer dan 15 verschillende soorten diensten en toepassingen op het gebied van relaties en vrijetijdsbesteding. Onlangs werd de site in Frankrijk gelanceerd, waar de formule eveneens aanslaat. Er bestaan nu concrete plannen om ook in Nederland van start te gaan.
Rendez-vous.be
Jo.S.