DNS Belgium overrompeld door aanvragen .be-domein

Print
DNS Belgium, de instantie die de Belgische domeinnamen toekent, is maandag overrompeld door het grote aantal aanvragen voor een .be-domeinnaam. Al voor tien uur staakte de server van DNS Belgium de strijd. Vandaag wordt een nieuwe poging ondernomen.
BR>De computer van DNS Belgium raakte maandagmorgen overbelast en kon de vele aanvragen niet aan. Het probleem werd er nog erger op toen niet aangekomen e-mails automatisch opnieuw naar de server werden gestuurd.
Volgens voorzitter Joeri Uyttendaele van DNS Belgium was er in feite een dubbel probleem. Eerst begaf de firewall het, later rezen problemen bij de databank. De hardware daar werd intussen verzwaard.
De e-mails met aanvragen tot registratie als .be waren afkomstig van zo'n 300 agenten en internetaanbieders uit het hele land. Bij hen konden particulieren en bedrijven de voorbije dagen terecht om een .be-domein te laten registreren.
De agenten verzamelden alle aanvragen en stuurden die door naar DNS Belgium tegen maandagmorgen 10 uur. Dat was het tijdstip waarop de nieuwe registratieprocedure van start ging. Die is veel minder stringent dan de vorige. Vrijwel iedereen kan nu voor zo'n 2.500 frank zijn eigen .be-adresje krijgen.
Het overbelastingsprobleem hoopte DNS maandagavond te kunnen oplossen, om dinsdag 10 uur met een schone lei te kunnen herbeginnen. Alle aanvragen moeten wel hernieuwd worden, ook diegene die maandag wel doorkwamen. "Wij hadden wel op voorhand testen uitgevoerd om na te gaan of we de toevloed aankonden, maar je kunt niet alles voorzien. Dit zijn enorm extreme toestanden", aldus Uyttendaele.