Franse dolle koeien dwingen Quick tot winstwaarschuwing

Print
De gevolgen van de "dollekoeiencrisis" in Frankrijk hebben Quick er maandag toe gedwongen een winstwaarschuwing te lanceren. Als gevolg van de tegenvallende verkoop vreest de hamburgerketen dit jaar uit te komen op "break-even of zelfs iets in het rood", zo blijkt maandag uit een persbericht.
BR>Op 8 september zei Quick nog dat in 2000 een winst werd verwacht, vergelijkbaar met die van vorig jaar (220 miljoen frank). Als reden voor de mindere resultaten, verwijst Quick in eerst instantie naar de nieuwe "dollekoeiencrisis" in Frankrijk. Die komt bovenop de algemene vertraging van de consumptie, "die doorgaans toegeschreven wordt aan de stijging van de olieprijzen in september".
In november hebben deze factoren bij Quick in Frankrijk geleid tot een daling van de verkoop met 15 procent. Ook in België was er een lichte vertraging, alhoewel het effect van de "dollenkoeienziekte" er minder voelbaar was.
De winstwaarschuwing van Quick komt niet helemaal onverwacht. Eerder op de dag had concurrent Mc Donalds, via voorzitter Jack Greenberg, op zijn beurt al laten weten dat de "dollekoeienziekte" ook bij de Amerikaanse fastfood-keten de resultaten zal aantasten.