Frans departement koopt Britse veerboothaven op

Print
Het Franse departement (provincie) Seine-Maritime heeft voor 110 miljoen franc (676,5 miljoen frank) de Zuid-Engelse veerboothaven Newhaven gekocht van de Britse onderneming Sea Containers. Om die haven in stand te houden, is voorts nog eens 600 tot 915 miljoen Belgische frank nodig voor modernisering en baggerwerk. Het Franse departement hoopt op een Europese subsidie van ongeveer 15 miljoen franc (92,2 miljoen frank).
BR>Directe aanleiding voor de overname was de opheffing van de veerdienst Dieppe-Newhaven in januari 1999. Exploitant P°O vond die niet meer rendabel. In 1998 werden nog maar 600.000 passagiers overgezet, tegen nog 1,3 miljoen in 1993. Voor Dieppe, even ten noorden van Le Havre, betekende dat een gevoelige klap. Industriële bedrijven en transportondernemingen vertrokken.
"Heropening van de lijn betekent 1200 arbeidsplaatsen in Dieppe en omgeving meer", aldus een woordvoerster van de departementale raad in Rouen. Die mikt op een hervatting van de activiteit, temeer omdat de Kanaaltunnel langzamerhand tegen zijn maximumcapaciteit aanzit. Voor de opening van de tunnel maakten jaarlijks 40.000 tot 50.000 vrachtwagens gebruik van de verbinding Dieppe-Newhaven.
De financiële injectie van heropening van de dienst zou voor Dieppe ruim 18 miljard Belgische frank per jaar bedragen. In het verleden zijn er al meer serieuze Franse plannen geweest een Britse ferryhaven over te nemen. De Kamer van Koophandel in Calais heeft heel hard gedacht aan Dover. Dat ging de Britten kennelijk toch te ver en is uiteindelijk niet doorgegaan.
De eerste veerboten tussen Dieppe en Newhaven gaan weer varen in februari. Wegens de verzanding aan de Britse kant is er nu alleen nog een verbinding met een kleine catamaran, die geen vrachtwagens kan vervoeren. Vorige week heeft de departementale raad een eerste schifting gemaakt in offertes van veerdienstmaatschappijen. Er zijn er nog drie in de markt, waaronder Corsica Ferries, die nu alleen vaart tussen de Côte-d'Azur en Corsica in de Middellandse Zee.