Discotheekuitbaters klagen over toename van normen en wetten

Print
Ook nu er voor hen een grondige herberekening van de billijke vergoeding op komst is, vinden enkele discotheekuitbaters dat ze weinig reden tot feesten hebben. «Wij worden leeggemolken,» klinkt het. «Naast die artiestentaks bezorgen ook de portierswet, de Vlarem-wetgeving en een boel andere belastingen ons financiële kopzorgen.»
BR>
Vier gevestigde waarden uit het hele land trekken met een gezamenlijke verklaring aan de alarmbel. Eduard Van den Wijngaert (The Beatles Blankenberge), Fred Van Ostaeyen en Marc Grouls (Highstreet Hoogstraten), Eric De Ruysscher (Dixie's Brasschaat) en Benny Strauven (Boccacio Life Halen) vertegenwoordigen naar eigen zeggen de groep eerlijke zaakvoerders. «De bedenkers van al die wetten staan veel te ver van de realiteit,» vinden ze. «Er zijn milieu- en bouwtechnische controles, afhankelijk van de gemeente. De portierswet dwingt ons nu om - dure - externe firma's in te schakelen, of onze eigen mensen op cursus te sturen. Om de Vlarem-wetgeving te volgen, moeten we investeren. En intussen krijgen we klappen van het fuifcircuit. Want vzw's of jeugdverenigingen brengen elk weekeinde duizenden jongeren op de been en de organisatoren daarvan moeten nauwelijks of geen rekening houden met die waslijst reglementen. Wij knokken intussen om volk naar de zaak te krijgen.» De billijke vergoeding, die begin dit jaar werd geïnd maar voor de sector zeer hoog uitviel, zorgt nog voor de meeste contestatie.
Benny Strauven, Boccacio Life Halen: «Ik kijk tegen een factuur van 1,25 miljoen aan. En dan weten we dat we niet profiteren van de inspanningen van de artiest, maar er integendeel promotie voor voeren. Een plaat wordt vaak in vinyl-uitvoering aan de dj bezorgd. Pas als ze succes oogst, komt de cd op de markt. Wij maken deel uit van die hele machine, wij zouden dus moeten verdienen aan de muziekverkoop. Nee, net onze sector wordt door die organisatie het zwaarst belast. We hebben gezamenlijk besloten voorlopig niet te betalen.»
Eduard Van den Wijngaert, The Beatles Blankenberge: «Ik noem het aftroggelarij. Met mijn relatief kleine zaak kom ik aan 60.000 frank in de nieuwe berekening. Britney Spears, Backstreet Boys of de Spice Girls, die wij het meeste draaien, halen miljardencijfers. Moeten wij die verder aandikken? Ik vind ook dat het Europese argument geen steek houdt. De horeca in Luxemburg werkt met een BTW-tarief van 3%, bij ons bedraagt die 21%. Alsof we wel de lasten van Europa moeten dragen, maar niet de lusten.» Van den Wijngaert heeft een protestbrief klaar die hij naar minister Verwilghen gaat sturen.