«Management moet voortrekker zijn in veiligheidsbeleid»

Het opleidingscentrum voor magazijnfuncties Logis heeft in Opglabbeek voor de vierde keer de 'veiligheidsdag voor logistieke bedrijven' georganiseerd. Een 70-tal personeelsverantwoordelijken en preventie-adviseurs luisterden tijdens de eerste workshop naar een uiteenzetting van professor Johan Van de Kerckhove, directeur van het HIVA-instituut in Leuven. Van de Kerckhove, al 30 jaar intensief bezig met de preventie van arbeidsongevallen, hield een vurig pleidooi voor wat hij de 'sociaal-systeem-benadering' van veiligheid op het werk noemt.
BR>«Veiligheid op het werk is een thema dat, net zoals bijvoorbeeld kwaliteitszorg, door de hele hiërarchie van een organisatie consequent moet nageleefd worden,» aldus de professor. «Als dat niet gebeurt hebben goede intenties, certificaten of strenge procedures geen enkel effect. Topmanagers moeten het voorbeeld geven. Veiligheid is niet iets dat moet van de inspectie of repressief moet benaderd worden als iemand een ongeval krijgt.»
Na het betoog van de professor kregen de deelnemers een demonstratie van de meest voorkomende veiligheidsovertredingen in logistieke bedrijven. Ze leerden tevens hoe medewerkers kunnen gestimuleerd worden om meer aandacht te besteden aan veiligheid en preventie.