Internetsite tegen rechts-extremisme

Print
Zes Duitse deelstaten hebben dinsdag een internetsite tegen het rechts-extremisme gelanceerd met het argument dat zij iets willen ondernemen tegen het toenemende gebruik van het internet door neonazi's. De site met de swingende en gemakkelijk te onthouden naam www.verfassungsschutzgegenrechtsextremismus.de geeft informatie over de herkomst en de ideologie van ultrarechts. Ook wordt geadviseerd hoe je het beste kunt reageren op neonazi's en racistische uitingen in het dagelijks leven.
BR>De site is een initiatief van de deelstaten Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Voorpommeren, Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Sleeswijk-Holstein. De makers van de site merken op dat neonazi's in toenemende mate internet misbruiken voor de verspreiding van hun propaganda, vaak vanuit het buitenland om de Duitse antinaziwetten te omzeilen.
In de introductie tot de site wordt gesteld dat het rechts-extremisme de opvattingen belichaamt van "degenen die voor altijd vastzitten in het verleden en hun jeugdige nieuwe aanhangers die niets hebben geleerd van de misdaden en de ramp van het Derde Rijk". Verder wordt onder meer opgemerkt dat sinds de eenwording in 1990 het aantal aanhangers van extreem-rechts alarmerend is toegenomen. Er wordt "een jeugdcultuur ter rechterzijde" gesignaleerd, die "zeer gevoelig voor het gebruik van geweld" is.