Organisator Peter Decuypere over 5 jaar I Love Techno

GENT -

Op 10 november 1995 vond I Love Techno voor de eerste maal plaats in de Vooruit in België. Toen goed voor 600 geïnteresseerden. Aanstaande zaterdag, precies vijf jaar en één dag verder, viert het technofestival zijn verjaardag met vermoedelijk 30.000 bezoekers en misschien nog wel meer. Het bordje 'uitverkocht' loert om de hoek. Phoenix peilde met organisator Peter Decuypere naar het succes van een van de grootste dancefestivals in Europa.

BR>

- Op de radio zei je laatst dat I Love techno bijna uitverkocht was: hoe ziet de situatie er nu uit?

Peter: «Het blijft even wachten op de ticketstand van vandaag, maar we denken eraan om de gebruikte ruimte in Flanders Expo nog wat uit te breiden. We steven nu af op een bezoekersaantal van 30.000 muziekliefhebbers. Misschien kunnen we na wat aanpassingen ook nog tot 33 à 34.000 bezoekers gaan. Tickets zullen vermoedelijk nog beschikbaar zijn tot woensdag- of donderdagavond.»

- Wordt het dan niet iets te crowdy, zelfs voor een zaal als Flanders Expo?

«Nee, want voor onze vijfde verjaardag pakken we uit met vijf hallen. Dat er bovendien elk jaar meer volk naar Gent afzakt, is voor mij een teken dat techno een almaar breder publiek aanspreekt. Vroeger waren enkel danceliefhebbers geïnteresseerd, nu zie je ook bezoekers die I Love Techno gewoon een prettig evenement vinden.»

- Kan je je de eerste editie nog goed herinneren?

«Heel goed. Toen hadden we meer stress dan nu

(lacht)

. Het kiezen van de Vooruit als locatie, toen nog hét rockbastion van België, zorgde voor heel wat kritiek. Een dj op dezelfde plaats zetten als een gitaargod, dat was absoluut

not done

«Ik herinner me ook de line-up nog alsof het gisteren was: Daft Punk, Richie Hawtin

(Plasticman, nvdr)

en Jeff Mills. Toen goed voor 600 bezoekers. Als je nu met dezelfde affiche uitpakt, zakken er minstens 10.000 mensen af.»

- I Love Techno bleek al snel een heuse successtory. Zit de Belgische new beat-periode daar voor iets tussen?

«Heel zeker. Veel buitenlanders zijn jaloers op het uitgaansleven in Vlaanderen, en later ook dat van Brussel. In clubs als de Boccaccio in Gent of de Cherry Moon werd vroeger weliswaar veel commerciële muziek gedraaid, maar op bepaalde uren mocht er geëxperimenteerd worden met andere elektronische muziek, zoals techno. Daarrond ontstond op zijn beurt dan weer een heel eigen cultuur, bijvoorbeeld de oprichting van platenlabel R&S. België heeft zeker een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van techno, zeker toen we in Brussel met de Fuse begonnen.»

- Is er een dj die je nooit hebt kunnen strikken?

«Mmm. In feite mag ik niet klagen. Grote namen als Dave Clarke, Jeff Mills en Sven Väth komen graag terug naar I Love techno, omdat ze er toch de sfeer voelen die je normaal enkel in clubs terugvindt. Laurent Garnier probeerde hier 'The Man With The Red Face' voor het eerst uit en iedereen bleef dansen. Daar was hij bijzonder gelukkig om.»

«Maar enkele jaren terug had ik toch graag Fatboy Slim willen boeken. Tja,

you can't always get wat you want.

U hoort het, ik luister ook nog graag naar andere muziek.

(lacht)

»

I Love Techno, zaterdag in Flanders Expo met o.a. Carl Cox, dj Rush, Speedy J, Sven Väth, Jeff Mills en Dave Clarke. Meer info: www.fiesta.be. We geven vijf I Love Techno-cd's weg. Briefkaart naar Phoenix - Techno, Postbus 2008, 3500 Hasselt. Of een mailtje naar phoenixikwin@rug.be. Shake ze.