VTM gaat met 'Big en Betsy'-soap Samson en Gert achterna

Big en Betsy krijgen promotie. Het VTM-varkentje en zijn vriendin, die tot vandaag alleen kinderprogramma's mochten aankondigen, hebben vanaf 5 november hun eigen soap.

BR>

Kleuters kennen Big en Betsy al anderhalf jaar. Big is een klein varkentje, en Betsy is zijn lacherige vriendin. Samen wonen ze op een boerderij, en tot nu woonden ze daar alleen. Of zo leek het toch: de 'Big en Betsyshow' was niet veel meer dan de twee hoofdrolspelers die achter een tafel zaten te keuvelen om zo allerlei filmpjes aan elkaar te praten.

Daar komt verandering in. Big en Betsy krijgen voortaan regelmatig bezoek van de buurvrouw, Theresa Pruim (Myriam Bronzwaar), en haar zoon Pieter-Paul Pruim (Jan Van Hecke). Theresa is een aan schoonmaken verslaafde zuurpruim, die over Big en zijn stinkende windjes regelmatig haar beklag doet bij de politie. Haar zoon, de onhandige Pieter-Paul, is een goede vriend van Big. Hij is natuurlijk verliefd op Betsy.

Andere vaste gasten zijn agent Suikerbuik (Fred Van Kuijk) en Boer Janus (Chris Cauwenberghs). Agent Suikerbuik is een levensgenieter die taart verkiest boven het eeuwige gezeur van Theresa Pruim. Boer Janus is een even grote goedzak en, net als Agent Suikerbuik, een vriend van Big en Betsy. Die twee vinden Janus heel lief, ook al is hij een beetje naïef.

Van Kuijk en Cauwenberghs hebben al een voorgeschiedenis bij het productiehuis Studio 100, dat ook Plop, Samson en Wizzy en Woppy maakt. Fred Van Kuijk speelde al kabouter Paf in de eerste Plop-bioscoopfilm 'De kabouterschat' en was Meneer Raoul, de baas van het kindercircus in de musical Studio 100-musical 'Pinokkio'. En Chris Cauwenberghs (Boer Janus) heeft ook een voltijdse betrekking als Kabouter Lui naast Plop. Eerder hield Chris Cauwenberghs de VRT-soap 'Thuis' voor bekeken omdat hem als kabouter te weinig tijd overbleef.

Nieuwkomers

Ook de andere nieuwkomers hebben al een fors palmares. Jan Van Hecke (Pieter-Paul Pruim) was al vaak op toneel te zien én in kwaliteitsreeksen zoals 'Ons geluk', 'Heterdaad' en 'Flikken'. Myriam Bronzwaar heeft heel wat toneelstukken en musicals op haar palmares, naast rollen in programma's als 'Wittekerke', 'Typisch Chris' en de film 'Daens'.

Dat Big en Betsy vanaf vijf november een heuse soapreeks krijgen, lag in de lijn der verwachtingen. In het voorjaar van 1999, toen Big en Betsy voor het eerst op tv kwamen, vormde het duo een VTM-zet om de heerschappij van Samson en Gert te doorbreken. Want waren ook die twee niet begonnen als presentatoren, om wat later een eigen soap te krijgen?

Nu Big en Betsy via de televisie, een vaste stek in Plopsaland, enkele Big en Betsy-singles en een kusttournee voldoende ingeburgerd zijn, neemt het duo de volgende stap, naar een heus eigen programma. Dat moet de kinderprogrammatie van de commerciële omroep nog verstevigen.

Vanaf 5 november 2000 zit het duo elke zondag om 10 uur op VTM. De omroep heeft in eerste instantie 78 afleveringen van 25 minuten besteld, gespreid over drie jaar.