Herman Brusselmans opnieuw aangeklaagd

Suzanne Mastbroek, ex-journaliste van Libelle, dagvaardt schrijver Herman Brusselmans. In zijn op één na jongste boek 'Vergeef me de liefde' haalt hij op Brusselmans-wijze uit tegen Suzanne, «een wijf van een of ander menopauzetijdschrift.» Suzannes familienaam wordt niet vermeld, maar zou zijn genoemd in een voorpublicatie. «Het is te stom voor woorden,» zwijgt Herman Brusselmans. «No comment,» zegt Suzanne.

BR>

Herman Brusselmans, intussen geboekstaafd als

de verschrikkelijke

, heeft iets met boekenbeurzen. Vorig jaar draaide de hele Antwerpse boekenbeurs rond hem, zijn boek 'Uitgeverij Guggenheimer' en modemaakster Ann Demeulemeester. Op de valreep van de boekenbeurs 2000 pakt Suzanne Mastbroek van 'Story' hem aan. Ze is na Demeulemeester en Lynn Wesenbeek de derde vrouw op het officiële klaagbankje.

In het boek beschrijft hij hoe Suzanne naar een interview met de auteur hengelt en hij haar terugfaxt: «Hoi Suzanne! Ik neem inderdaad geen blad voor de mond. Vandaar: fuck off met je kutartikel. Vriendelijke groet. Herman Brusselmans.» Haar naam zou wel zijn genoemd in een voorpublicatie in de Nederlandse 'Playboy' en naar verluidt bij 'De nieuwe wereld' en in 'De laatste show'.

Euh, Herman Brusselmans? «Over dat nieuwe proces wens ik thans niks te zegen. Het is te stom voor woorden. Iedereen denkt me zomaar te kunnen dagvaarden. Ongetwijfeld zeer tot hun toekomstige scha en schande.»

Geen commentaar

We geraken tot bij Francis Van Sundert, adjunct-hoofdredacteur van 'Story', die zijn gsm bij Suzanne Mastbroek brengt. «

No comment

, laat ze weten,» zegt hij.

Suzanne komt van 'Flair', werkte een paar maanden bij 'Libelle' - dan volgt de Brusselmans-passage - en nu zit ze bij 'Story'. «Neen,» zegt Dirk Van den Bossche, uitgever van 'Libelle', die de naam van Suzanne niet noemt, «haar optreden in 'Vergeef me de liefde' heeft daar niks mee te maken.»

En wat vindt hij van de zaak? «Het is typisch Brusselmans,» zegt hij. «Zoals we hem kennen van zijn boeken. Je houdt ervan of je houdt er niet van. De dagvaarding is haar initiatief, maar met ons medeweten.»

En wat vindt Prometheus, de uitgever van Brusselmans, ervan? «Uitgever Plien van Albada zit in een boekpresentatie,» luidt het in Amsterdam. «En het officiële standpunt van de uitgeverij gaat niet meer vandaag de deur uit.» Prometheus mag in ieder geval de veiligheidsgordels aanspannen voor 'Vergeef me de liefde'. En in 'De koffer', de nog van de inkt natte Brusselmans-in-strip herken je duidelijk Johan Verstreken en Jan Becaus. Gelukkig zijn de tekeningen van Caryl Strzelecki. Over zijn nieuwe boek wilde de

Hoofdman der Vlaamse letteren

wel wat kwijt: «Ik ben nu ook de

Hoofdman der Vlaamse stripkunde

geworden. 'De koffer' maakt stripsgewijs eindelijk komaf met de eeuwenlange overmacht van kinderachtigheid, onnozelheid en onkunde in de Vlaamse stripwereld. Doch ik blijf in de eerste plaats uiteraard de mythische romanschrijver die ik al zo lang ben. In maart 2001 verschijnt 'Pitface', de opzienbarendste roman in 200 jaar.»

Aangeboden door onze partners