Mechelse firma scoort met middel tegen aids

«Op zo'n krachtig geneesmiddel zitten we te wachten, want de aids-virussen hebben resistentie ontwikkeld. Dat het in België is ontdekt, maakt het extra interessant.» Dat zegt professor Colebunders, aids-specialist van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, in een reactie op het bericht dat de Mechelse firma Tibotec een nieuw geneesmiddel tegen aids in de pijplijn heeft.

J.Vr.

BR>De Mechelse onderzoekers hebben zes jaar aan het product gelaboreerd, met behulp van een ultrasnelle screeningsmethode die ze zelf hebben ontwikkeld. Op die manier kwam uiteindelijk, na tienduizenden tests, één bepaalde molecule uit de bus die bijzonder effectief bleek te zijn.

Tot dusver zijn met het nieuwe middel, dat de codenaam TMC125 draagt, alleen nog labo-experimenten uitgevoerd. «Maar de resultaten ervan zijn veelbelovend,» zegt dokter Rudi Pauwels, oprichter en afgevaardigde bestuurder van Tibotec. «Het middel legt een nooit eerder geziene werking aan de dag tegen 97 procent van de virusstammen die resistent zijn geworden tegen de bestaande anti-aids-stoffen.» De resultaten werden zopas bekendgemaakt op een congres van aids-experts in Canada. «De respons was zeer groot,» aldus dokter Pauwels. «Maar ik wil wel met de twee voeten op de grond blijven. Het zal nog drie, vier jaar duren eer het middel op de markt kan komen. We zijn nu bezig met het op gang brengen van klinische proeven bij patiënten zelf. Daartoe leggen we contacten met aids-centra in de hele wereld waarmee we samenwerken.»

«Misschien is dit wel de langverwachte doorbraak,» aldus nog professor Colebunders. «Ik heb vroeger al samengewerkt met Tibotec en heb er alle vertrouwen in. Maar er blijven natuurlijk nog grote vragen, want het is niet de eerste keer dat een doorbraak in de strijd tegen aids aangekondigd wordt. Ik ben zeer benieuwd wat de tests bij patiënten gaat opleveren, en ben in elk geval graag bereid eraan mee te werken.»