Singapore Airlines bestelt superjumbo

TOULOUSE -

ANP

BR>Singapore Airlines plaatste een groot order bij het Europese vliegtuigbouwconsortium Airbus Industrie. De luchtvaartmaatschappij wil gaan vliegen met minimaal tien superjumbo's van het type A3XX en heeft een optie genomen op nog eens vijftien stuks. Met de order is 8,6 miljard dollar gemoeid. Dat heeft Airbus vrijdag bekendgemaakt.

Singapore Airlines toonde eerder dit jaar al belangstelling voor de superjumbo. De Europese vliegtuigbouwers hopen ermee de Amerikaanse concurrent Boeing te overvleugelen.

Het eerste prototype van de A3XX biedt plaats aan 555 passagiers. Er staan ook ontwerpen op de tekentafel die voorzien in meer dan 900 stoelen, inclusief fitness-ruimtes, bioscoopzalen en andere vermaaksmogelijkheden.

Airbus Industrie, dat begin volgend jaar wordt omgevormd tot een naamloze vennootschap, levert begin 2006 de eerste superjumbo aan Singapore Airlines. De luchtvaartmaatschappij wil met het toestel gaan vliegen op Londen, Los Angeles, San Francisco, New York, Tokio, Hongkong en Sydney.