Milieurapport voorspelt een dieren- en plantenholocaust

De Iberische lynx, de Tibetaanse alligator, de Braziliaanse reuzenotter, een dolfijnsoort in Nieuw-Zeeland, de Ethiopische wolf en de zaagvis behoren tot de 11.046 planten- en dierensoorten die op het punt staan te verdwijnen. De gerespecteerde World Conservation Union (IUCN) bundelde ze allemaal in haar Rode Lijst van Bedreigde Soorten die deze week werd gepubliceerd. De lijst is domweg angstaanjagend en voorspelt niets anders dan een dieren- en plantenholocaust.

Peter DUPONT

BR>

Het is de eerste keer dat zo een wijdverbreide analyse van wereldnatuurbehoud werd uitgevoerd. Wereldwijd werd er dan ook naar adem gehapt bij het bekend maken van de resultaten. Want in realiteit is de toestand van fauna en flora op onze planeet veel erger, zo geven experts van het IUCN toe. Van de 14 miljoen soorten op onze planeet zijn er slechts 1,75 miljoen gedocumenteerd. Geschat wordt dat de huidige uitroeiingssnelheid 1000 tot 10.000 keer hoger ligt dan in natuurlijke omstandigheden. Ter vergelijking: in de laatste 500 jaar verdwenen er 816 soorten.

IUCN is de grootste milieu-organisatie ter wereld, een organisatie van organisaties. Ze fungeert als paraplu voor 76 landen, 111 overheidsinstellingen, 732 NGO's, 36 onafhankelijke verenigingen en ruim 10,000 wetenschappers en experts uit 181 landen. Van radicalisme kan je IUCN niet verdenken. Al jaren weigert het lidmaatschap aan het International Fund for Animal Welfare, een van de meest harde milieuorganisaties.

Climax

In de eerste helft van de 21ste eeuw zullen de albatros en de Aziatische zoetwaterschildpad het trieste lot van de dodo delen. De uitroeiingsclimax waar al zo lang over gepraat wordt, wordt de volgende jaren heel snel realiteit. Naast de 11.046 bedreigde soorten zijn er nog eens 4595 die in de wachtkamer staan van de Red List. Reden tot vrolijkheid is er voor milieubeschermers niet want volgens de rode lijst staan een op vier zoogdieren, een op acht vogels en een op tien bomen op de rand van de afgrond. Voor planten ligt de zaak iets moeilijker omdat zovele plantensoorten nog niet bestudeerd zijn. Van de coniferen, de meest bestudeerde soort, is 16 procent bedreigd.

De mensen van de World Conservation Unit waren verbijsterd door de Rode Lijst. In een interview in haar Geneefse kantoor vertelde Maritta Koch-Weser: «Onze planeet is een product van 3,5 miljard jaar evolutie. Onthutsend dat de mens op enkele jaren zoveel soorten kan vernietigen. De omvang van wat we gedaan hebben is filosofisch moeilijk te begrijpen.»

Mens

En inderdaad: de belangrijkste reden voor de massale uitroeiing is de mens, zelfverklaarde koning van de schepping. Uitdeinende steden, ontbossing, massale vervuiling, onethische exploitatie en een onbezonnen landbouw en visvangst reduceren de biodiversiteit van de planeet. Ander probleem is het onvermogen van de mens om zijn eigen voortplantingsgedrag in handen te houden en waar nodig keihard in te grijpen.

Toekomstige generaties zullen de rekening gepresenteerd krijgen.

De Rode Lijst is opgesteld door IUCN's Species Survival Commission, een netwerk van 7000 experts. Zij geven de resultaten per continent, en land weer, maar ook per soort.

Landen met de meeste bedreigde soorten zijn de Verenigde Staten (998), Maleisië (805), Indonesië (763), Brazilië (609), Australië (524), India (459) Peru (398), China (385), Filippijnen (387), Tanzania (379), Sri Lanka (333), Madagaskar (302), Zuid-Afrika (283). België staat met 25 soorten in Europa op een gedeelde 26ste plaats en gaat 15 landen vooraf.

Landen met de meest bedreigde zoogieren en vogels zijn onder anderen China, Indonesië, Brazilië, Peru en India. De meest bedreigde plantensoorten vind je Tanzania, Indonesië, India, Maleisië, Sri Lanka, Brazilië en Peru.

www.redlist.org

Aangeboden door onze partners