Sector wil meer films op groot formaat voor IMAX-zalen

De branche van de filmindustrie die zich bezighoudt met de productie en verdeling van films op groot formaat, die in Belgie te zien zijn in de IMAX-zalen, is druk op zoek naar middelen om de productie op te drijven. Wereldwijd zijn er 230 zalen waar dergelijke films worden vertoond. «De sector zet zijn hoop op de nieuwe digitale technieken om de productie te verhogen,» zei Jim Marchbank, voorzitter van de Giant Screen Theater Association (GSTA), donderdag op een conferentie in Frankfurt. De GSTA vertegenwoordigt één derde van de verdelers, regisseurs en producenten van grootformaatfilms.

DPA

BR>«Door het gebruik van de digitale techniek zouden ook de hoge productiekosten van de films kunnen worden gedrukt,» aldus nog Marchbank. «De films duren meestal 40 minuten maar de productiekost ligt zo hoog dat het nog altijd eenvoudiger is regisseurs te vinden dan geldschieters.»

Aan een IMAX-film wordt vaak twee à drie jaar gewerkt maar winst wordt meestal pas na vijf jaar vertoning gemaakt. Wereldwijd worden jaarlijks een twaalftal grootformaatfilms gemaakt waarvan één derde in 3D.

Aangeboden door onze partners