De BUS is geland op Kiewit

De reality soap 'De BUS' heeft veel weg van een rondtrekkend circus: eerst komt de tent, later de artiesten. De eerste Belgische locatie is sedert zaterdag het vliegveld van Kiewit. Daar zat de zeskoppige crew 's morgens om 8 uur met slaperige ogen in het café, achter een kop koffie. Buiten regende het pijpestelen.

BR>

De mannen hebben tijdens de nacht enkele prefab-units getransporteerd van het Nederlandse Loon op Zand bij Tilburg naar Kiewit. In één van de units is de sauna ondergebracht, de hemdjes van de deelnemers hangen er nog in te drogen. Langs de sauna staat hun dompelbad. Een andere unit is bedoeld als fitness-ruimte. Voorts zijn er productiekantoren voor een crew van 31 medewerkers en slaapvertrekken voor de mannen van de security. Een veiligheidsman, een jongen uit Aalst die werkt voor de firma Diamond Security Service, heeft langs het vliegveld de nacht doorgebracht in zijn auto. «Meestal werk ik bij ambassades,» zegt hij. «Daar moet je salueren als er een hooggeplaatste persoon voorbijkomt. Dit is weer eens wat anders.»

De komende dagen zal hij met zijn vijf collega's doorbrengen langs het vliegveld of in het slaapvertrek met stapelbedden. Beveiliging van de bus is één van de grote prioriteiten. «Vorig seizoen werd de bus belaagd door een paar gekken. Dat werd toen uitgelokt door één van de deelnemers in de bus,» vertelt productieleider Joseph Melskens. «Daarom hebben we er deze keer bij de selectie op gelet om alleen redelijk normale kandidaten toe te laten.»

Belgische finale

De locatie tussen de twee loodsen van het vliegveld is in een wijde omgeving afgespannen met dranghekkens. Langs de Luchtvaartstraat heb je het beste uitzicht op de bus, maar je moet wel stevige schoenen aantrekken want de straat is opgebroken. Joseph Melckens vindt het een geschikte locatie. «Met die vliegtuigjes die hier opstijgen en landen is er geregeld wat spektakel op de achtergrond. We hebben wel 90 locaties bestudeerd. Dit is één van de leukste. We hadden ook gedacht aan de Kinepolis in Brussel vanwege het mooie uitzicht op het Atomium, maar dat levert te veel problemen met papieren op.» De volgende locaties wil hij niet verklappen. «We blijven nu alleszins twee weken in België, dan een week in Nederland, twee weken in België, vier weken in Nederland en vier weken in België.» De finale zal zich dus in ons land afspelen.

De bus

Het is ruim half twee 's middags en het regent nog steeds oude wijven als de harmonicabus met donker getinte ruiten het vliegveld oprijdt. Het is geen simpele klus om het 30 ton wegende gevaarte tegen het tuintje aan te manoeuvreren. We kunnen niet binnengluren, maar de kandidaten zien ons wel. Sandra, het meisje uit Hasselt dat in de bus zit, krijgt meteen haar familieleden op bezoek die haar een hart onder de riem komen steken. Ze dragen t-shirts met 'Hou Sandra in de bus' en hebben spandoeken bij zich. Sarina, de zus van Sandra, heeft een persoonlijk website gemaakt voor de Hasseltse busbewoonster.

De busbewoners zelf moeten voorlopig in de bus blijven tot alles in gereedheid is gebracht. We zien hoe de camera's - die schaamteloos door de gaten in de tuinhekken piepen - worden aangesloten. Er wordt met meters kabel gerold, het water wordt aangesloten en toilet leeggepompt. Meteen valt op dat de bus en het tuintje in werkelijkheid nog kleiner zijn dan ze op televisie lijken. «Alles lijkt groter op tv,» zegt persverantwoordelijke Simone van Breughel. «Dat tuintje is maar elf bij elf meter.» En bovendien kunnen ze er op dit moment niet echt in. De slagregen heeft het tot een flinke modderpoel herschapen.

Ploeg

De 35-koppige productieploeg van 'De Bus' mag dan in hotels en bungalows slapen, werken voor 'De Bus' is verder hard labeur. «We zijn vannacht om twee uur begonnen met afbreken op de vorige lokatie,» zegt Frank Castien, uitvoerend producent. «Tijdens het rijden blijven de camera's overigens ook draaien en blijft de regiekamer - onder in de bus - bezet. We willen geen moment missen.»

Er wordt in drie ploegen gewerkt en om te voorkomen dat iemand in slaap sukkelt wegens gebrek aan actie in de bus, wisselen de mensen elkaar om de twee uur af. «We hebben hier in Kiewit ook een montagetrailer staan. We monteren de beelden ter plekke. Elke middag om twee uur komen er twee koeriers de banden ophalen. Eentje wordt naar Hilversum gebracht, de andere naar VT4 in Nossegem. Die sturen die beelden eerst naar Londen en dan komen ze terug naar België. Maandag (nvdr. vandaag dus) gaan we ook live vanuit Hasselt. Er is al een straalverbinding gemaakt. En het zal spannend worden want één van de drie - Mariska, Richard of Cathy - zal dan de bus moeten verlaten en wordt gelijk naar huis gebracht.»

'De Bus', live vanuit het vliegveld van Kiewit in Hasselt, VT4, van 20.00-20.30 en 22.00-23.00 uur. Wie vandaag naar Kiewit afzakt, wordt getrakteerd op friet want Nederlander Richard is jarig. Welkom vanaf 18.00 uur.