Brits meisje geboren met ziekte Creutzfeldt-Jakob

Britse artsen vermoeden dat een kind in de baarmoeder de ziekte van Creutzeldt-Jacob van de moeder kan krijgen. Creutzfeldt-Jacob of hersenverweking is de menselijke variant op de gekkekoeienziekte BSE. Het vermoeden is ontstaan naar aanleiding van onderzoek bij een elf maanden oud kind, dat de symptomen van de ziekte heeft. De moeder overleed onlangs aan Creutzfeldt-Jacob. Het zou het eerste geval zijn waarbij een moeder de ziekte overdraagt op haar ongeboren kind.

BR>

De tragedie begon in juli 1998, toen de moeder (22) van het kind plotseling constant humeurig, moe en huilerig werd. De vrouw - die nog bij haar moeder woonde - kreeg vanaf een bepaald moment regelmatig woede-uitbarstingen. In februari 1999 raakte de vrouw zwanger. Ze kreeg last van haar rug en na vijf maanden zwangerschap moest ze haar job opgeven. Op dat moment kon ze nog amper haar armen en benen bewegen en moest ze constant geholpen worden. Dokters stonden voor een raadsel.

In oktober beslisten de dokters de baby via een keizersnede, om de vrouw en haar kind te beschermen, op de wereld te laten komen. Maar onmiddellijk zou het duidelijk worden dat er ook met de pasgeborene iets mis was. Het meisje werd dan ook in een speciale kinderzorgafdeling geplaatst. De dokters moesten de familie meedelen dat het kind waarschijnlijk met een hersenafwijking geboren was.

Stuiptrekkingen

De grootmoeder van het kindje deed het afgelopen weekend haar verhaal in de Britse krant

The Sunday Telegraph

: «Het begon me te dagen. Ik sprak met iemand die me vertelde hoe hij een familielid zag sterven aan Creutzfeldt-Jakob. Ook zag ik de televisiebeelden van gekke koeien. Dat was een verschrikkelijk moment; Ze vertoonden net dezelfde rare stuiptrekkingen als die waarvan mijn dochter last had.»

In januari werd die vrees bevestigd door de dokters; de jonge moeder had Creutzfeldt-Jakob. De dokters waarschuwden de vrouw dat haar baby ook wel eens de ziekte zou kunnen hebben. Waarschijnlijk drong het toen al niet meer tot haar door: ze was beperkt tot haar rolstoel en ze kon haar eigen moeder en dochter niet meer herkennen. De vader van de baby verhuisde naar een andere streek in het land.

In mei, na maanden van lijden, overleed de vrouw. In dezelfde maand verwijderden de dokters de appendix van het jonge meisje om te onderzoeken of ze de afwijkende eiwitten, die Creutzfeldt-Jakob veroorzaken, in haar lichaam droeg. Volgens de grootmoeder zijn de bewijzen van het onderzoek niet helemaal sluitend, omdat de aanwezigheid van de ziekte pas bevestigd kan worden na de dood. Toch geloven alle dokters dat het kind de ziekte al in haar droeg van het moment dat de embryo ontstond.

Ontmoedigend

De grootmoeder zorgt nu voor haar kleindochter, een ontmoedigende taak. De vrouw kan het meisje enkel eten geven via een buisje. Het zicht van het kind is aangetast en haar ledematen zijn stijf. Ook slaapt het kind bijna constant, net dezelfde symptonen die haar moeder tijdens haar ziekte vertoonde. «Telkens als ik naar het kind kijk, zie ik de ondraaglijke pijn die mijn dochter tijdens haar laatste dagen voelde,» vertelde de geëmotioneerde grootmoeder. «Ik ben er doodsbenauwd voor dat zij op dezelfde manier zal sterven als mijn dochter. Het meest ontstellende is nog dat terwijl ik mijn kleindochtertje langzaam zie sterven, onze regering totaal niets doet. Zij moeten anderen nu waarschuwen dat de vreselijke ziekte erfelijk is. Ik wil dat iedereen hoort over de tragedie die onze familie treft, zodat niemand hetzelfde meer hoeft mee te maken.» Britse dokters zullen later dit jaar nieuwe tests uitvoeren op het kind.