Beelden van TV Limburg uit Sydney via internet

Vanaf vandaag volgt TV Limburg de gebeurtenissen in Sydney op de voet. De twee cameramannen Marc Appeltans en Frank Martens zijn al een maand in Australië met vakantie. Maar die is nu uit. Reporter Gert Gommé reist hen achterna om te berichten over de prestaties van de elf Limburgse atleten die deelnemen aan de Olympische Spelen.

Raymond de CONDÉ

BR>TV Limburg, de enige Vlaamse regionale omroep die in Sydney aanwezig zal zijn, zorgt ook voor een technische primeur: het doorsturen van de beelden naar Hasselt zal gebeuren via internet. Op zich is dat niet nieuw maar de kwaliteit van de beelden is wel van een niveau dat tot nog toe uniek is in Europa. Op de IBC-beurs in Amsterdam werd daarvan de afgelopen dagen een demonstratie gegeven met de beelden van de twee Limburgse cameramannen in Sydney. De mensen van de sector hebben er met verbazing naar staan kijken. Het gaat om een Amerikaans systeem, ClipMail Pro van Telestream, dat door het Hasselts bedrijf DMF (Digital Media Facilities) verdeeld wordt in België.

TV Limburg is hiermee voorloper in ons land. Het lijdt geen twijfel dat het transporteren van tv-beelden in de toekomst op deze manier zal gebeuren, ook bij VTM en VRT, die nu nog hun

feeds

doorsturen via de satelliet. «De prijzen om zendtijd te huren op de satelliettransponder zijn voor een regionaal station niet haalbaar,» weet Gert Gommé. «Via internet kan het zonder veel kosten en nu met een kwaliteit die kan concurreren met de grote jongens.»

Twee jaar geleden moest Gommé tijdens het WK voetbal in Frankrijk nog halsbrekende toeren uithalen om zijn verslag met de wagen van Bordeaux naar Hasselt te rijden. Nu kan het online. Een verslag van drie minuten kan nu in hooguit twee uur worden gedownload. Het zal in Hasselt tijdens de Spelen 's nachts binnenlopen op een e-mailadres van een videomailbox. Er is zelfs geen technicus meer bij nodig.

Gert Gommé zal zich in Sydney concentreren op de elf Limburgers: hun prestaties, hun begeleiders, familie, supporters en sponsors.

Hij zal zich verplaatsen met een mobilhome die is ingericht als tv-studio. De cameramannen voelen zich daarin al beter thuis dan de bewoners van 'De BUS'. In de eerste uitzending van vandaag zijn hun eerste beelden te zien vanuit Sydney, waar de uren stilaan worden afgeteld. Morgen is te zien hoe judoka An Simons en triatlete Kathleen Smet zich ginds hebben voorbereid. Zij komen zaterdag al in actie.