Reizende Anne Frank-expo benadrukt menselijke waardigheid

'De meeste ouders kennen hun kinderen niet echt.'zei Otto Frank toen hij na de bevrijding het dagboek van zijn omgekomen dochter Anne uitpluisde. Dit is een van de markantste citaten op de nieuwe historische tentoonstelling, 'Anne Frank, een geschiedenis voor vandaag' die door de Amsterdamse Anne Frankstichting is samengesteld. De Centrale van Socialistisch Cultuurbeleid (CSC) stelt de expositie ter beschikking van bibliotheken, culturele centra, verenigingen en scholen. Op de 29 panelen komen niet alleen de kennissen en familieleden van het betreurde joodse meisje aan het woord. Foto's, documenten en commentaren belichten de gevaren van de onverdraagzaamheid vroeger en nu. In het laatste luik wordt het nationaal-socialisme vergeleken met hedendaagse tendensen.

L.D.

BR>«We willen met dit project vooral jongeren aansporen om niemand te discrimineren,» verklaarde Hans Westra van het Anne Frankhuis gisteren tijdens de persvoorstelling in de conferentiezaal van het Vlaams Parlement. «We mogen niet toegeven aan de engheid, waartoe sommigen in onze samenleving zich beperken,» onderstreepten de aanwezige politici, die ook zinspeelden op de nakende gemeenteraadsverkiezingen.

Bij de tentoonstelling hoort een cd-rom, waarop het complete verhaal wordt verteld. Men kan 'virtueel' rondneuzen in het achterhuis, waar de onderduikers bijna geruisloos vertoefden tot ze door onbekenden werden verraden en opgepakt. Door in te zoomen op de kamer van Anne Frank verneemt de surfer wat ze deed met de voorwerpen, die ze hier achterliet. In het woordenboek worden honderden begrippen uitgelegd, die verband houden met het jodendom. Van 'Ariër' tot 'zionisme'. Wie meer wil weten over de joodse geschiedenis in het algemeen kan de 'tijdslijn'raadplegen.

'Anne Frank, een geschiedenis voor vandaag', van 22 september tot 15 oktober in de openbare bibliotheek van Ronse en van 1 januari tot 1 februari in de Filip Neri Middenschool te Houthalen-Helchteren. In november 2001 ook in het CC Beringen.