Marijn Devalck zingt postume brief voor vriend Wim De Craene

Tien jaar geleden waren Marijn Devalck en Wim De Craene vrienden in een muziekmilieu dat voor hun uit het hart gegrepen liedjes weinig oor had. Wat later was Wim De Craene dood, en bleef Marijn achter met de helft van een liedje dat ze samen zouden schrijven. Vandaag is dat singeltje, Devalcks postume brief aan een vriend, eindelijk af. Vandaag is het ook precies tien jaar geleden dat Wim De Craene stierf.

Stef VANWOENSEL

BR>Marijn Devalck gaat terug in de tijd: «Wim en ik elkaar leerden kennen tijdens ons beider comeback-periode. Einde jaren tachtig werkte Wim wat commerciëler om er bovenop te komen, terwijl ik weer als freelance-acteur aan de slag ging en ook weer componeerde.»

De twee ontmoetten elkaar in liedjesuitzendingen voor radio en televisie. «Onder meer in de prille uitzendingen van

Tien om te zien

, begin jaren negentig,» weet Marijn nog. «We voelden er ons geen van beiden op onze plaats tussen de Def Dames Dopes en de Good Shapes. Dat schiep een verwantschap, en we vatten het plan op om samen een liedje te schrijven.»

Marijn zou de muziek schrijven, en dan zouden de twee samen gaan stappen. «En in de roes van een kater zouden we dan wel een tekst vinden, zo hadden we afgesproken. Ik had al lang het grootste respect voor Wim als tekstschrijver. Hij was een van de allerbesten. En hij schreef ook vaak een beetje uit een vorm van autobiografie. Dat herkende ik ook in hem.»

Bretagne

Toen Marijn de muziek klaar had, kwam op 14 september het bericht van Wims dood. Terwijl zijn vrienden dat nieuws probeerden te verwerken, ging de melodie de schuif in. Twee jaar later, op vakantie in Bretagne, zocht Marijn er tijdens een slapeloze nacht zelf woorden bij. Toen hij 's ochtends, het werk volbracht, buiten stapte maakte hij een natuurfoto die nu op het hoesje van de single 'Voor Wim' prijkt.

Het liedje werd opgenomen in 1996 als onderdeel van een volledige Marijn Devalck-plaat die... in de koelkast belandde na diens motorongeluk. Pas bij de tiende verjaardag van het overlijden van zijn vriend, werd het liedje terug opgevist en werd de single 'Voor Wim' een feit.

'Voor Wim' is geen gladde ode. Marijn Devalck toont in zijn tekst ook de moeilijke kanten van de figuur De Craene. Zijn relatie met de fles, bijvoorbeeld. «Ik wil eerlijk zijn, omdat Wim dat ook altijd was. Hij wás geen gemakkelijke. Als je hem porde, porde hij terug. En wanneer hij beneveld was, kon hij plots erg agressief worden. Maar tegelijk was hij recht voor de raap, eerlijk, gevoelig, impulsief. Hij kon zo met zijn zatte ogen naar je kijken en zeggen:

Devalck, is zie je graag

. Zijn gedrag was vaak niet meer dan een sluier over zijn emotionaliteit.»

Waarde

De single van Marijn Devalck komt er op een ogenblik dat nogal wat overleden Vlaamse zangers en zangeressen opnieuw in de aandacht staan: Louis Neefs, Ann Christy. Allemaal erg getalenteerd, zegt Marijn, maar «die twee waren vooral vertolkers. Wim werd nooit naar waarde geschat als liedjesmaker. Liedjes als 'Tim', 'Breek uit jezelf', 'Rosanne',... zijn tijdloze kleinkunst-evergreens die ook jongeren blijven aanspreken, zolang ze de kans krijgen om ze te horen.»

Tien jaar na zijn dood, is Marijn Devalck blij dat hij zijn postume brief naar zijn vriend eindelijk heeft kunnen versturen, in de vorm van zijn singeltje. Want ook hij heeft lang met de dood van Wim in de maag gezeten. «Ik ben er nog altijd niet zeker van dat hij zelfmoord heeft gepleegd, zoals algemeen wordt aangenomen. Wim had altijd veel last van zijn maag, en had dus altijd Buscopan bij. Ik denk dat zij hart het begeven heeft door de combinatie van die pillen an alcohol. Neen, voor mij heeft hij er niet zelf een einde aan gemaakt.»