Revolutionaire robot voor plaatsing knieprotheses

In het Universitair Ziekenhuis van Pellenberg worden knieprotheses sinds een tweetal weken met een revolutionaire robot geplaatst. Spitstechnologie beperkt de rol van de chirurg tot het invoeren van een aantal data op diskette. Vervolgens voert de robot quasi autonoom en veel preciezer dan een arts de operatie uit.

Belga

BR>Volgens professor Johan Bellemans van de Katholieke Universiteit Leuven - die bij de ontwikkeling van de nieuwe robot betrokken was- maken topchirurgen bij het plaatsen van knieprotheses gemiddeld fouten van twee tot drie millimeter.

"Dat impliceert een plooitekort van enkele graden, waardoor de levensduur van de prothese wordt verkort met verschillende jaren", aldus Bellemans. "Met de nieuwe CASPAR-technologie (Computer Assisted Surgical Planning and Robotics, nvdr) voert de chirurg vooraf de operatie virtueel uit in een driedimensioneel beeld. Hij kan daarbij onmiddellijk testen of de prothese goed is geplaatst en zo de robot uiterst precies - tot op 1/10 millimeter- programmeren".

In Leuven plaatste de robot met succes al een zestal knieprotheses. Professor Bellemans denkt eraan om de apparatuur ook voor andere delicate operaties te gebruiken, zoals voor een spinale implantatie aan de rug.

Bij de ontwikkeling van de robot waren behalve de KUL ook twee Duitse topcentra betrokken. De technologie is alleen beschikbaar in ons land en Duitsland.