Willy Claes Kwartet in verkiezingsshows van Armand Schreurs

Tijdens de veertien dagen die voorafgaan aan de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 8 oktober speelt Armand Schreurs zeven verkiezingsshows: vier in Hasselt en drie in Sint-Truiden. Met zijn vaste kompaan Danny Jordens maar nu ook met het Willy Claes Kwartet.

Raymond de CONDÉ

BR>«Ik hebben het Willy maar gevraagd want vragen is vrij,» zegt Armand Schreurs. Ik had geen vermoeden dat hij ja zou zeggen.»

Willy Claes is in de vorige vier verkiezingsshows altijd het voorwerp van de lach geweest. Nu zit hij achter de piano en dus mee in het lachcomplot van de Hasseltse poppenspeler. «Ik ken de shows van vroeger. Ze zijn geestig maar niet beestig. Daarom doe ik er met plezier aan mee. De kandidaten - inclusief mijn eigen dochter Hilde - zullen krachtig worden aangepakt maar dat moet kunnen. Misschien kan ik mijn jongere collega's een beetje leren lachen met zichzelf,» zegt Willy Claes.

Hij zal o.m. Lieve Verbeeck begeleiden, de zangeres van de show. Daarnaast levert hij ook het muzikale decor tijdens de voorstelling van de dia's, die de verkiezingssfeer in de twee theaters zullen oproepen. «Ik voel me zo'n beetje zoals de pianist die in de eerste bioscopen muziek maakte tijdens de voorstelling van stomme films,» lacht Willy Claes. «Er zal heel wat improvisatie aan te pas komen, want Armand past de voorstellingen altijd aan naargelang van wie in de zaal zit.»

Armand Schreurs is er trots op dat hij de eerste was om in Vlaanderen verkiezingsshows te maken met poppen. «Freek Neyrinck en Lou De Bruycker, die in Gent een lange traditie hebben met hun poppenkast, zijn hier komen kijken. Zij geven nu in Gent ook speciale voorstellingen in de verkiezingstijd.»

Tipgevers

De poppenspeler is nog maar pas begonnen aan het schrijven van de shows. «De lijsten zijn nog niet lang gekend. De echte campagne barst nu pas goed los. Ik volg de zaken op de voet en kan rekenen op enkele tipgevers. Na onze eerste repetitie in een Truidens café hebben die zich zelfs spontaan aangeboden,» lacht Armand.

In Hasselt zal Steve Stevaert uiteraard een hoofdrol toegemeten krijgen. «Steve heeft duizend banken beloofd en vlaggen voor alleman. Zo'n belofte had ik zelf niet kunnen verzinnen voor mijn show. Burgemeester Reynders lijkt misschien iets minder kleurrijk maar hij speelt basketbal. Nee, aan inspiratie is er geen gebrek. Er zal meer dan vroeger gelachen worden me de SP. Dat kan ook niet anders: de nar moet met de heerser lachen.»

Wat is het verschil tussen Hasselt en Sint-Truiden? «In Sint-Truiden liggen de gekke figuren voor het oprapen,» weet Armand. «Ik heb al affiches gezien van twee kandidaten die in bad lagen. Dat zie je in Hasselt niet. Hasselaren zijn stadsmensen, Truienaren hebben een heel ander karakter. Ze erkennen bijvoorbeeld geen gezag, het zijn geboren anarchisten. Ze noemen zich niet voor niets 'een ras apart'.»

De verkiezingsshow heeft in Hasselt intussen al een traditie van bijna twintig jaar. «In Hasselt ben ik er in 1982 mee begonnen,» herinnert Armand zich. «Dat was toen in Het Magazijn, dat toen nog uitgebaat werd door Steve.»

De man die toen bij Steve de huur van de zaal regelde was Dré Steemans, nu de animator van het Swingpaleis. Maar ook Armand Schreurs is er sindsdien aardig op vooruitgegaan: hij speelt nu met zijn poppen in de grote zaal van het Cultureel Centrum.

Verkiezingsshows in CC De Boogaard op 27/9, 29/9 en 3/10 om 20.30 uur; de shows in Hasselt hebben plaats op 2/10 en 6/10 om 20.30 uur en op 7/10 om 17.00 en 20.30 uur.