Brandstoffen 'duurder' dan in '74, 'goedkoper' dan '85

De torenhoge brandstofprijzen van deze dagen doen een heleboel mensen terugdenken aan vergelijkbare oliecrises in het verleden. De eerste oliecrisis situeert zich vanaf 1973, een tweede olieschok volgde in de eerste helft van de jaren '80 en dompelde de wereldeconomie in een recessie. In 1990 volgde nog een korte, maar hevige olieschok toen Irak de buurstaat Koeweit binnenviel. Maar die derde crisis leidde slechts tot een beperkte verhoging van de prijzen aan de pomp.

D.C.

BR>Voelen we de hoge brandstofprijzen nu feller in onze portefeuille dan tijdens de crises van de jaren '70 en '80? Om dat te weten moeten we rekening houden met de levensduurte in die periodes. Afgaande op de prijsindexen kunnen we stellen dat het leven nu bijna drie keer duurder is dan in 1974, toen de brandstofprijzen voor de consument een eerste keer piekten. Honderd frank in 1974 zou nu 292 frank waard zijn. Vergeleken met 1985 liggen de gemiddelde prijzen van levensmiddelen en goederen nu 35 procent hoger.

In de bijgaande grafiek kan u vaststellen dat een liter super in 1974 (super met lood, ongelode was er toen nog niet) een recordprijs van 14,50 frank haalde. Omgerekend in franken van vandaag zou dat 42,34 frank betekenen, te vergelijken met een huidige maximumprijs van 45,80 frank voor een liter ongelode super 95 ron, de populairste benzinesoort. Ook voor diesel en stookolie moest u in 1974 relatief gezien minder diep in de zak tasten.

De tweede oliecrisis heeft u dan weer feller gevoeld. Zowel de benzine- als de dieselprijs lag toen - relatief gezien - nog hoger dan vandaag. De prijs van de huisbrandolie was helemaal om achterover te vallen. Omgerekend naar prijzen van vandaag kostte een liter stookolie toen niet minder dan 26 frank. Voor een tankbeurt van 2.000 liter zou u dan 52.000 frank moeten neertellen. Toegegeven, een magere troost.

Aangeboden door onze partners