Monza voelt de kriebels voor de eerste try-out

Print
HASSELT - Op 1 april nam Noordkaap afscheid van het publiek. Aanstaande woensdag, bijna een half jaar later, staat zanger Stijn Meuris opnieuw op de planken, nu met de nieuwe groep Monza. Op de drumvellen ook een ex-Noordkaper: Mario Goossens. Nonkel Phoenix schoof bij het duo aan tafel, snoepte mee van olijven en heerlijke fetakaas en vroeg wat er nog zoal bij Monza op het menu staat.
BR>

- Werkte het afscheid van Noordkaap nog lang na?
Stijn Meuris: «Voor mij persoonlijk: 24 uur. De maandag na de rock rally - één dag na onze laatste concerten in de AB - was het over. Ik wist toen al dat we met een nieuwe groep zouden beginnen en wie daarin ging spelen, en dat was psychologisch belangrijk. Op die manier was de overgang licht te verteren.»
- Toch, als je tien jaar in een band zit. Dat kruipt toch niet zomaar uit je systeem.
«Neen. Maar die tien jaar zijn meer dan goed geweest. Bovendien waren de intenties van Noordkaap bescheiden. We waren een Nederlandstalige band en daarme creëer je natuurlijk beperkingen. Die hebben we ruimschoots uitgeput, behalve dan het Nederland-verhaal. Dat hopen we met Monza wél te kunnen bereiken.»
- Monza is muzikaal anders.
Mario: «Kijk naar de bezetting. Op contrabas Brusselaar Bart Segers, de organisator van de reeks Open Repetities, op gitaar de jonge Limburger Piet De Pessemier, op toetsen de Antwerpse West-Vlaming David Poltrock die we op de Zamu-Awards hebben leren kennen, drums ik en zang Stijn.»
Stijn: «Het uitgaanspunt was zeker niet: Noordkaap, the sequel. Het is nieuw, nieuw, niéuw, uitroepteken.»
- Maar mensen gaan jullie sowieso vergelijken met Noordkaap.
«Ja, ze gaan zeggen: het is in het Nederlands en Meuris zingt. Oké, goed. Dat is zo. Maar geloof me, het zou erger zijn als ik contrabas zou spelen en Bart zou gaan zingen (lacht). We hebben niet op schoonheid gelet, wel op goed muzikantenschap. Behalve Mario natuurlijk, die als een natuurtalent beide dingen combineert...»
- Is Monza een pop- of rockgroep?
«God, da's moeilijk. Het is een groep, daar zijn we al zeker van. We moeten alleszins opnieuw de breedte in ons hebben om opnieuw filmmuziek te maken of een theaterproductie. Ik heb altijd van groepen gehouden die pluralistisch denken, en met de leden van Monza zitten we goed. Als iedereen zijn muzikale invloeden zou oplijsten, dat kom je aan de hele OOR-popencyclopedie. En aan de filmencyclopedie.»
- Bij Noordkaap was het duidelijk: Meuris tekst, Van Bambost muziek. En nu?
Mario: «Iedereen brengt nummers aan. Het kan komen van een riff, van één bepaalde zin... Echt iedereen werkt mee.»
Stijn: «Soms komt er een zin in me op en zeg ik: oké guys, drie seconden om daar een akkoord onder te zetten. Zo, gewoon, zonder nadenken. Negen keer op tien mislukt dat, maar die ene keer is het wel raak. Om het met een cliché te zeggen: de chemie is terug. Misschien is dat wel het beginnersgevoel, want ik voel me opnieuw een beginner, maar deze manier van werken is erg productief. In zes maanden tijd hebben we veertien nummers geschreven. Kortom, lekker gewerkt.»
Mario: «Maar bij opnames gaat er natuurlijk geknipt worden. Misschien blijven er maar drie nummers over als er een cd wordt opgenomen. Maar we beseffen wel dat de nummers live gaan werken. Monza is een groep die op gevoel speelt, op spanning en dramatiek.»
Stijn: «Dit klinkt pretentieus, maar het is euh... groots. Ik hou ervan als simpele melodieën en akkoorden een gevoel kunnen veroorzaken van: "Wow, ik wilde net een pint gaan bestellen, maar ik wacht nog even tot dit nummer gedaan is". De "Shit, ze menen het wel"- gedachte was al een constante bij Noordkaap en dat is nu ook zo bij Monza.»
- Beginner zei je: plankenkoorts?
«Zeker, ik besef maar al te goed dat we stevig op ons bakkes kunnen gaan. Maar dan hebben we tenminste opnieuw geprobeerd. We gaan in ieder geval geen nummers van Noordkaap coveren. Wel eentje van de Talking Heads. Ik heb de Talking Heads altijd een heel zuiderse groep gevonden. Een band die eerder van Marokko kwam dan van New York. Monza is ook een veel zuiderse band dan Noordkaap, zelfs geografisch gezien klopt dat. Niet dat Monza Zap Mama is - we hebben minder borsten -of met djembés gaat uitpakken, maar binnen Monza is er meer ruimte voor andere dingen. Al ben ik er nog niet helemaal uit. Ik zou zeggen tegen het publiek dat naar de try-outs komt kijken: roept u maar.»
- En de teksten?
«Ik wil scherper en directer gaan dan bij Noordkaap. Ik hou van teksten waarbij je vanaf de eerse zin méé bent. De 'Klare Lijn' van de stripwereld in muziekteksten... Een illusie van de werkelijkheid scheppen vind ik fantastisch. Iemand die naar een nummer luistert en denkt: dit gaat over mij. Zingen over God en de wereld is me te omvangrijk.»
- Wanneer komt er iets op single of cd uit?
«Daar gaan we heel voorzichtig in zijn. Als Mario en David met Hooverphonic door de VS aan het toeren zijn, gaan ik en de anderen nog schaven aan de nummers. En, laten we eerlijk zijn, als we iets uitbrengen moet het goed maar ook verkoopbaar zijn. We mikken niet op een publiek van 17 man.»
- Wat als het met Monza niet wil lukken?
«Dan gaan we allemaal solliciteren bij De Mens (lacht). Onze groepsnaam lijkt er al wat op, en bovendien is De Mens maar met drie muzikanten, veel te weinig.»
Monza concerteert in Hasselt (M.O.D., woensdag 13/9), Herentals (Rastelli's Club, 15/9) en op Leffinge Leure (Leffinge, nabij Oostende 17/9)