Maak uzelf belachelijk op Internet

HASSELT -

Waarom kruipen mensen drie maanden lang in een huis vol camera's? Of in een bus die door Nederland en België rijdt? Om bekend te worden is één mogelijkheid, maar voor de meeste deelnemers gaat het natuurlijk om de poen. Op internet valt anders ook wel geld te rapen, alleen moet u dan even door een wel erge zure appel bijten. Of een kom vol maaien.

P.K./CRu

BR>

Beginnen we even met

www.ibetyouwill.com

: een idee van de Newyorkse toneelschrijver en regisseur Morgan Spurlock die het maken van tv-commercials beu was. Hij bedacht een soort 'Now Or Never'-show op internet, maar dan extremer. Spurlock maakt Manhattan en omgeving onveilig met zijn uitdagingen. 20.000 frank krijg je als hij je mag vastbinden aan een bank in een park en je net zo lang volgieten met water tot het je dun door de broek loopt. Voor 2.000 frank kreeg hij een man zo ver dat hij een flinke pot mayonaise helemaal leegat, een kaalhoofdige kreeg voor hetzelfde bedrag een chocolade toupet, welke vervolgens door een vrouw werd schoongelikt. Twintig seconden kauwen op een hondendrol - uitspugen daarna mag - werd beloond met 16.000 frank. Zo kan schaamrood nog eens winstgevend zijn.

Strrrrrrrike

Concurrentie ondervindt Spurlock van een andere Amerikaanse site

darefordollars.com

, waarvan de initiatiefnemers ervan uitgaan dat 'wanhopige mensen álles voor dollars doen'. Hier krijg je nog meer geld voor je schaamteloze 'waar': 40.000 frank voor meisjes die zich kaal laten scheren, en nog meer als je in je blote kont 'spares' en 'strikes' wil gooien in een bowlingzaal.

Echt winstgevend zou de Ierse site

Superstarprize.com

moeten zijn. Voor een luttel bedrag - 600 frank - kan je een voorspelling doen en later twee miljoen belgische frank terugverdienen. Je kunt op de site aangeven dat je zoon of je achterneefje zal scoren in een WK voetbal of dat je kleindochter een Oscar zal krijgen of president van de Verenigde Staten wordt. Onmogelijk? Denk dan eens aan het verhaal van Emile Heskey, zeggen de initiatiefnemers. De moeder van deze FC Liverpool-voetballer en international vertelde eens dat ze haar man had belet een weddenschap af te sluiten op het feit dat Emile voetballend Engeland op alle niveaus zou vertegenwoordigen: vanaf het schoolteam tot en met het nationale elftal. Moeder Heskey heeft er nu nog spijt van.