Prijs ruwe olie daalt op internationale markt

De prijzen van ruwe olie zijn vrijdag behoorlijk teruggezakt na de voorgaande dag een nieuw hoogtepunt voor de afgelopen tien jaar te hebben bereikt. De markten waren in afwachting van het beraad van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) op zondag in Wenen.

ANP

BR>Op de termijnmarkt in Londen daalde de notering van Brent-olie voor levering in oktober met 1,60 dollar ofwel bijna 5 procent tot 32,95 dollar per vat (159 liter). Handelaren schreven dat toe aan winstnemingen vooruitlopend op een productieverruiming door de OPEC.

Het lijkt vrijwel zeker dat de OPEC meer ruwe olie op de markt gaat brengen om iets te doen aan het hoge prijspeil, dat tot steeds meer gemor leidt in de industrielanden. Maar verscheidene lidstaten hebben al gewaarschuwd dat daar geen wonderen van mogen worden verwacht. Volgens onder meer Venezuela, Iran en Koeweit is de schaarste aan olieproducten niet het gevolg van een tekort aan ruwe olie, maar van knelpunten bij de raffinage.

De productievergroting zal vooral moeten komen van Saoedi-Arabië, vrijwel het enige OPEC-land dat daarvoor nog capaciteit heeft. De Saoedische minister van Olie, Ali al-Naimi, zei vrijdag bij aankomst in Wenen een productievergroting van 700.000 vaten per dag te zullen voorstellen om de prijzen te drukken. Hij vroeg de verbruikende landen van hun kant ook maatregelen te nemen om olieproducten goedkoper te maken. Daarmee doelde hij op een verlaging van de accijnzen.