Stijl Picasso was uiting van zeldzaam soort migraine

De ongewoon geproportioneerde portretten van de Spaanse schilder Picasso, die de evolutie van de moderne kunst veranderden, waren het resultaat van migraine. Tot die bevinding kwamen belangrijke neurologen, zo meldt de Britse krant The Times maandag.

BR>"Zijn stijl is absoluut typisch voor de visuele symptomen van een zeldzaam soort migraine", aldus de neurologen die hun ontdekking deze week uit de doeken zullen doen op de Headache World 2000 Conference in Londen.

In 1937 nam Picasso's werk een radicale wending. Hij begon toen portretten te schilderen met een gelaat dat gebroken werd door een verticale lijn, zodanig dat één oog hoger dan het andere kwam te liggen en de oren en mond niet meer in verhouding waren.

Migraine-patiënten kunnen vaak een aanval voorspellen door veranderingen in hun gezichtsvermogen. Ze zien dan sterretjes of flitslichten. Een minderheid ervaart ook een verticale splitsing in de perceptie van gezichten of kamers.

Michel Ferrari, professor neurologie aan de universiteit van Leiden in Nederland, vraag zijn patiënten vaak voor hem te tekenen hoe hun migraine eruit ziet. Bij een bezoek aan het Picassomuseum in Barcelona, drie jaar geleden, viel het Ferrari op hoe erg de schilderijen geleken op die van zijn migraine-patiënten.

Professor Ferrari stelde dan wat hij noemt de "Migraine Picasso Quiz" samen. Hij toonde aan kunsthistorici en neurologen door mekaar afbeeldingen van minder bekende Picasso-werken met de karakteristieke scheiding en de schilderijen van patienten met het symptoom in kwestie. De beide beroepsgroepen verwarden ze bijna in de helft van de gevallen.

Picasso-kenners geloofden tot nu toe dat de schilder zijn inspiratie voor de gebroken gezichten bij de Afrikaanse kunst haalde. Ze zeggen dat migraine nooit vermeld wordt in de biografieën van kunstenaar. "Het is mogelijk dat zijn migraine niet bekend was en over het hoofd gezien werd door de biografen omdat hij net aan die zeldzame soort leidde", aldus Ferrari. "Daarbij trad de hoofdpijn niet op."