Fopspeen kan oorontsteking veroorzaken

Intensief gebruik van een fopspeen kan bij kinderen leiden tot oorinfectie. Dat staat in een Finse studie die dinsdag is gepubliceerd. Het gaat om spenen die worden gebruikt door kinderen van ouder dan zes maanden. Het zuigen zou de druk in het oor beïnvloeden waardoor het schoonmaken ervan bemoeilijkt wordt.

BR>De wetenschappers hebben vierhonderd baby's onderzocht. De kinderen die niet voortdurend een speen gebruiken, hebben een derde minder kans op oorontsteking dan kinderen die gewend zijn lange tijd op een speentje zuigen.

Oorontsteking is een veelvoorkomende infectie bij kinderen en artsen gebruiken vaak antibiotica om de ontsteking te behandelen.

Het Finse onderzoek, dat is gepubliceerd in het maandblad van de Amerikaanse Academy of Pediatrics, heeft niet kunnen aantonen hoe de speen precies de oorinfectie in de hand werkt. De onderzoekers vermoeden dat door het zuigen de druk in het middenoor wordt opgevoerd en de buis van Eustachius wordt geblokkeerd. De buis van Eustachius ligt tussen het middenoor en de neus. Als de buis wordt geblokkeerd kan er vuil in blijven. Dat kan weer tot een infectie leiden.