Exploderende winsten van oliemaatschappijen

Terwijl de hele wereld zucht en kreunt onder het gewicht van de hoge brandstofprijzen, doen de oliemaatschappijen gouden zaken. De cijfers spreken voor zich: over het eerste kwartaal steeg de gemiddelde winst van een Amerikaans oliebedrijf met 192%, over het tweede kwartaal was er een winststijging met 146%. Daarbij dient wel te worden opgemerkt dat de olieprijs in het eerste kwart van 1999 een bodem bereikten in de buurt van 10 dollar, om twaalf maanden later in de buurt van 30 dollar te noteren.

Jos STERK

BR>Dergelijke winstexplosie kan natuurlijk niet worden volgehouden. De analisten verwachten dat de oliemaatschappijen voor het derde kwartaal (1 juli tot en met 30 september) gemiddeld met een 79% hogere winst gaan uitpakken. Ter vergelijking: bij het begin van dit jaar werd voor het derde kwartaal nog maar een winststijging met gemiddeld 29% in het vooruitzicht gesteld. De winstprognoses zijn dus duidelijk naar boven aangepast. De duurdere olie heeft ook op de beurs sporen nagelaten. De meeste oliewaarden staan nu een heel eind boven het niveau van 1 januari van dit jaar.

Een doorsnee oliebedrijf zal natuurlijk profiteren van de prijsstijging, maar dat beeld moet toch genuanceerd worden. De hele grote bedrijven zoals Exxon Mobil, Royal Dutch/Shell, Chevron en Texaco verbruiken zelf ook veel olie. Zij zijn namelijk ook actief in afgeleide activiteiten zoals de petrochemie. De chemische nijverheid (en dus ook de petrochemie) ondervindt wel degelijk hinder van de hoge olieprijs.

De bedrijven die zich het best thuis voelen in een omgeving van hoge olieprijzen, zijn de drillers en de dienstverlenende bedrijven. Het zijn zij die de oliemaatschappijen helpen bij het opsporen en ontginnen van nieuwe olievoorraden. Naarmate de olieprijs stijgt wordt het lucratiever om naar nieuwe voorraden te zoeken. Tegenwoordig hebben de drillers en aanverwante bedrijven werk zat.

Wat verwachten de analisten dat de olieaandelen in de toekomst gaan doen? De verwachtingen zijn vrijwel unaniem positief, want de doorsnee analist op Wall Street heeft een koopadvies voor de sector in zijn geheel. De adviezen voor de dienstverlenende bedrijven uit de sector klinken zelfs nog positiever. Baker Hughes, Schlumberger, Halliburton, Smith International en andere dienstverlenende bedrijven zijn immers minder afhankelijk van correcties op de oliemarkt. Deze bedrijven blijven gouden zaken doen zolang de prijs voor een vat ruwe olie op een relatief hoog niveau blijft staan. Voor Schlumberger en consoorten ziet de toekomst er met andere woorden goed uit.