Philips en Levi's ontwikkelen kleding met gsm en MP3-speler

Deze herfst breiden Philips en Levi's de kledingmarkt uit met hun Industrial Clothing Design (kortweg CDI+, en wat dat plusteken daar doet weten wij ook niet). De CDI+ bestaat uit vier jasjes, die elk een gsm, MP3-speler en afstandsbediening bevatten. De kleren zullen voorlopig enkel te krijgen zijn in zes Europese hoofdsteden, en kosten 40.000 frank per stuk. Daarin zijn uiteraard de apparaten inbegrepen.

BR>

De jasjes van Philips en Levi's bevatten een netwerk van kabeltjes die in de stof zijn verwerkt. Door dat netwerk kan de drager gelijktijdig de gsm en de MP3-speler bedienen, via één afstandbediening. Al die spullen kunnen verborgen worden middels ritsen en klepjes.

De gsm die in de jas zit verborgen is een Philips Xenium, een toestelletje dat met standaardbatterij amper 95 gram weegt. Het is ook uitgerust met het nieuwste systeem voor stembediening, u kan met andere woorden een telefoonnummer gewoon inspreken. Ook de Rush Digital audiospeler, een van de kleinste MP3-toestellen, is interessant. Het ding is amper 7 op 7 centimeter groot, 1,7 centimeter dik en 50 gram zwaar.

Het apparaatje geeft gecomprimeerde digitale MP3-bestanden weer die van internet gedownload werden via een pc en op Flash-geheugenkaarten werden opgeslagen. Op de standaard SmartMedia-kaart, die bij de Rush wordt geleverd, kan één uur muziek opgeslagen worden van quasi cd-kwaliteit. De kaart kan eindeloos gewist, overschreven en opnieuw geïndexeerd worden.

Luisteren naar gsm en MP3-speler doet u via de oorstukjes die verborgen zitten in een rubber hoesje onder de kraag, praten via een verborgen microfoon. Beide toestellen moeten verwijderd worden tijdens het wassen, de afstandsbediening kan echter blijven waar ie is.

Voorlopig zullen de elektronicakleren enkel te koop worden aangeboden in zes Europese hoofdsteden. Brussel zit daar niet tussen, Amsterdam wel. Maar aangezien een jasje 40.000 frank kost, verwachten wij niet dadelijk een stormloop. «Klopt,» klinkt het bij Philips, «maar we beginnen ook pas. Momenteel wordt er al gewerkt aan een volgende generatie kleding, en die zal goedkoper zijn.»