Softwarehuis anaXis vaart nu eigen koers

De Limburgse Reconversiemaatschappij LRM en de Vlaamse Investeringsvennootschap VIV hebben elk 27 miljoen frank bijgedragen in de kapitaalsverhoging van het Hasseltse softwarehuis anaXis. Het bedrijf is gegroeid uit de informatica-afdeling van het studiebureau Technum en wordt nu een zelfstandige partner in netwerk- en internettoepassingen voor KMO's en lokale overheden. Technum en het management van anaXis blijven aandeelhouder. Een beursgang op middellange termijn behoort tot de mogelijkheden.

HASSELT Kurt MEERS

BR>

De informatica-afdeling van Technum Flanders Engineering werd anderhalf jaar geleden afgesplitst van de moedermaatschappij en omgedoopt tot anaXis. Op die manier kon de business unit zich meer toeleggen op de ontwikkeling en het onderhoud van informaticanetwerken voor derden. Spoedig ging het bedrijf ook andere diensten aanbieden, zoals oplossingen voor e-business, ontwikkeling van websites, automatisering en helpdesk.

Het succes van anaXis was vooral te danken aan sterke softwareproducten als

GemBIS

, een modulair opgebouwd concept dat het grondgebied digitaal in kaart brengt en zo de administratieve en technische diensten van gemeenten ondersteunt. Onder de naam

Eyes

brengt anaXis ook pakketten op de markt waarmee KMO's en overheidsbedrijven op een snelle en eenvoudige manier toegang krijgen tot de informatiesnelweg.

Dankzij dit alles kon anaXis het personeelsbestand opdrijven tot 40 mensen en vorig jaar een omzet boeken van 110 miljoen.

KMO's

Door de participaties van de LRM en de VIV (een dochter van Fortis), krijgen Technum en het management twee sterke financiële aandeelhouders aan hun zijde. «We geloven in dit bedrijf om drie redenen,» zegt Peter Croonen, investment manager bij de LRM. «De ploeg van medewerkers is multidisciplinair en heeft al veel ervaring opgedaan als afdeling van Technum. Ten tweede bestaat er een duidelijke visie over de manier waarop het bedrijf wil groeien. Tot slot heeft ook hun aanpak van het internet een rol gespeeld in onze beslissing. AnaXis mikt met betaal-en beheersbare pakketten op de 'middle market' van KMO's. In dat segment zijn er nog veel mogelijkheden.»

De LRM en VIV leggen elk 27 miljoen op tafel, zodat zij net als Technum nu 31 procent van anaXis in handen krijgen. Het management brengt nog 6 miljoen bij, wat hun aandeel op 7 procent brengt. Algemeen directeur Mark Vanlook is alvast zeer opgetogen met de uitbreiding van de aandeelhoudersstructuur: «We hopen nu de doorbraak in Vlaanderen te forceren. Oracle en Microsoft zullen ons helpen om de producten verder te verspreiden. De kapitalisatie laat nu in ieder geval een flinke interne en externe groei toe.»

Beursgang

Deze participatie in anaXis is voor de LRM het 14de investeringsproject in 1,5 jaar. «Het gaat in totaal om zo'n 1,5 miljard frank,» zegt gedelegeerd bestuurder Roland Aerden. «Door telkens nog andere, strategische partners te betrekken bij de investeringen zorgt het multiplicatoreffect voor een veel grotere impact.»

De VIV bestaat al 20 jaar. «We hebben participaties in zo'n 100 bedrijven, zowel uit de zogenaamde nieuwe als de oude economie,» vertelt investment manager Pieter Demuynck. «In totaal beheren we een portefeuille van ongeveer 4 miljard frank, wat dus neerkomt op investeringen van gemiddeld 40 miljoen per bedrijf.»

Een volgende logische stap in de evolutie van anaXis zou een beursgang kunnen zijn. «Het is duidelijk dat dit bedrijf op middellange termijn beurspotentieel heeft,» aldus nog Peter Croonen. «Er wordt over gesproken, maar eer het zover is moet er nog een lange weg worden afgelegd.» Het bedrijf wil 2001 afsluiten met een omzet van 220 miljoen, een jaar later moet dat stijgen tot 300 miljoen.