Van Mechelen: "Sport op televisie recht voor iedereen"

Vlaams Mediaminister Dirk Van Mechelen (VLD) wil met de VRT en de commerciële tv-omroepen om de tafel gaan zitten om de financiering van de uitzendrechten van grote sportmanifestaties te bespreken. Voorts wil Van Mechelen de reclamedruk op Radio 1, Radio 3 en Studio Brussel verlagen. Dat staat vrijdag in de VUM-kranten.

BR>De uitzendrechten voor grote sportmanifestaties als de Olympische spelen of de Champion's League worden voor de VRT en de commerciële zenders stilaan onbetaalbaar. "Om te garanderen dat die manifestaties door iedereen op een open niet kunnen worden bekeken, ga ik zo snel mogelijk een rondetafel organiseren met VRT en VTM", verklaarde Van Mechelen.

"Sport op tv mag geen zaak van betaalzenders worden. De Vlaamse regering zal onderzoeken in hoeverre ze daar financieel in kan bijspringen." Het feit dat de meeste kabelmaatschappijen Eurosport uit het aanbod hebben gehaald, versnelt volgens de minister het debat nog.

In de pijplijn van het ministerie van Media bevinden zich ook vergevorderde plannen voor de omvorming van de VRT. Centraal in Van Mechelens plannen voor een "reclame-arme VRT" is het verminderen van de reclamedruk op de drie "doelgroepenradio's" (Radio 1, Radio 3 en Studio Brussel). "Luisteraars van Donna en Radio 2 lijken zich veel minder te storen aan reclame", zei Van Mechelen.

Opvallend nog is dat Van Mechelen ook stelt dat aan tv-sponsoring op de VRT-netten niet geraakt hoeft te worden. Ook een privatisering/verkoop van Donna en/of Radio 2 is nog niet aan de orde.