Vruchtbaarheid man daalt met de jaren

Leeftijd is niet alleen bij vrouwen van invloed op de vruchtbaarheid. Ook mannen blijken minder vruchtbaar te worden naarmate ze ouder worden. Dit blijkt uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek van de universiteiten van Bristol en Brunel, gepubliceerd in het blad 'Human Reproduction'.

H.H.

BR>Volgens de onderzoekers blijkt dat de kans voor een vrouw om binnen zes maanden zwanger te worden met twee procent vermindert voor elk jaar dat de man ouder is dan 24 jaar. De kans op conceptie binnen een jaar vermindert met drie procent voor elk jaar dat de man ouder is.

Het is de eerste keer dat daadwerkelijk wordt bewezen dat de vruchtbaarheid van mannen mede afhankelijk is van hun leeftijd. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de gegevens van 8500 paren die bewust een kind wilden en hadden bijgehouden hoe lang het duurde voordat de zwangerschap intrad. Volgens een van de onderzoekers, dr. Chris Ford, dienen artsen die beslissen over de behandeling van kinderloze echtparen, voortaan ook rekening te houden met de leeftijd van de vader, wanneer zij de kansen op succes van een behandeling proberen in te schatten.