Gène Bervoets maakt in de vier windstreken Gentse waterzooi

GRIMBERGEN - «Ik ben een Kielse rat, maar ik ben breeddenkend,» grijnst Gène Bervoets. «Ik eet dus niet alleen Antwerpse handjes, maar net zo goed Gentse waterzooi, Brusselse wafels, Limburgse vlaai of Luikse siroop. Allemaal geen probleem. Voor mij hoeft het niet de 'Comme chez soi' te zijn. Ik ben even tevreden met een pak friet, als het maar met liefde is gemaakt.»

Jaak VANDYCK

BR>

Acteur, amateur-kok en levensgenieter Gène Bervoets presenteert dertien weken lang het culinair reisprogramma 'Gentse waterzooi', wat u net zo goed een toeristisch kookprogramma mag noemen. In Italië, Mexico, Frankrijk, Gambia, Spanje, Cuba, de Malediven, Marokko, Sri Lanka... gaat hij met plaatselijke ingrediënten waterzooi bereiden.

Hij start vanavond zijn omzwervingen in Umbrië, waar hij om te beginnen volgens de regels van de kunst een échte Italiaanse

cappuccino

leert maken.

«Daarmee is de toon gezet,» zegt hij. «Het is veel meer dan alleen maar koken, het is écht genieten. In Cuba ga ik Havanasigaren roken. Dat is al een heel eind van waterzooi vandaan.»

Tafel

«Ik kom uit een groot gezin: ik ben de zesde van zeven,» vertelt Gène Bervoets. «Mijn moeder moest in de keuken altijd toveren. Als snotaap stond ik altijd te kijken hoe ze dat deed. Dat zit in de familie. Mijn jongste broer is een nog veel betere kok dan ik. Mijn oudste broer heeft een restaurant gehad; zijn zoon heeft het nog. En mijn zusters koken allemaal uitstekend.»

«In het theatermilieu heb ik een goeie naam als kok. Ik niet alleen. Filip Peters

is

kok van opleiding. Lucas Van den Eynde, Wim Opbrouck, Lucas Vandervorst, Josse De Pauw zijn zeer geïnteresseerd. Dat is normaal. Als acteur ben je nooit thuis en heb je geen sociaal leven. Daarom moet je goed voor jezelf zorgen en dat doe je niet met elke dag de McDonald's binnen te springen.»

«Als een theaterproductie begint, zit je de eerste vier, vijf weken rond de tafel om te praten over wat je gaat doen en de teksten door te nemen. Als je dan toch aan tafel zit, kan er net zo goed iets lekkers op staan.»

Bloemkool

U had het allicht niet gedacht, maar Gène Bervoets is een kok met een boodschap: «Ik zeg altijd: simpel is het lekkerst. Daarom ben ik nogal een fan van Herwig Van Hove, die al wat overbodig is achterwege laat. Verse ingrediënten zo eenvoudig mogelijk klaargemaakt, beter bestaat niet. Mij kun je met niks meer plezier doen dan met bloemkool met worst.»

«Gentse waterzooi is, zoals zoveel gerechten overal ter wereld, het voedsel van arme mensen. Het is begonnen met zoetwatervis en daarbij wat groenten: prei, wortelen, ajuin. Meer was het niet. Gaandeweg is de vis vervangen door kip. Vanuit het standpunt van dit programma mag ik daar dankbaar voor zijn, want er is geen land waar geen kippen rondscharrelen.»

«De basisidee is dat ik overal waterzooi ga maken, maar je staat versteld van de verrassende resultaten die je bekomt door gebruik te maken van de plaatselijke ingrediënten. In de Mexicaanse variant herken je nog heel goed de waterzooi, maar in Italië is het eindresultaat iets helemaal anders. Logisch, Italië kent een heel andere traditie en eetcultuur. Daar begin je met de

anipasta

, dan volgt de

primo piatto

, dan de

secondo piatto

, om te eindigen met de

dolce

. Dat moét zo: vier gangen. Ik weet niet eens of ze eenpansgerechten wel kennen.»

Ode

'Gentse waterzooi' wordt gemaakt door TV De Wereld, het productiehuis van Carl Symons, dat o.m. tekende voor 'Zalm voor Corleone'. Gène Bervoets, die zelf ooit vijf jaar op de Caraïben woonde, ziet de combinatie lekker koken & verre reizen perfect zitten.

«Dit is een ode aan het goede leven,» beseft hij. «Ik reis de wereld rond om overal goed te gaan eten. Toch niet te geloven. Als er een vervolg op komt, wil ik dit niet graag uit handen geven!»