Busongevallen, scheepsrampen en een pedofiel in 'Koppen'

BRUSSEL - In de eerste 'Koppen' van het nieuwe seizoen zijn drie interessante reportages te zien. Karl Martens onderzocht waarom er deze zomer zoveel busongevallen zijn gebeurd en stelde vast dat puur commerciële belangen de veilgiheid in het gedrang brengen. De concurrentie in de sector is bikkelhard, de prijzen haarscherp en de kosten voor brandstof, wegenbelasting enz. stijgen. Besparen op de rug van de chauffeurs lijkt dan vaak de oplossing. Een chauffeur doet de knepen van het vak uit de doeken: wisselen van bus met een collega halfweg, draadjes doorknippen van de tachograaf, pillen slikken. Alleen zo kan je tot 32 uur rijden zonder normale rusttijden. En zo gebeuren er ongelukken.

RdC

BR>'Koppen' sprak ook met twee pedofielen: een echte en een vermeende. Marc zat negen weken vast. Ten onrechte, want hij werd in eerste aanleg volledig vrijgesproken. Intussen is zijn leven wel verwoest. De echte pedofiel, David, spreekt openhartig over zijn gevoelens. Hij heeft echter geleerd zichzelf onder controle te houden. «Maar mocht mijn naam op een lijst verschijnen, zou ik makkelijker de stap naar seks zetten. Want dan ben ik toch al veroordeeld,» vertelt hij aan Elly Vervloet.

Ten slotte is er een indringend gesprek van Björn Soenens met twee Britse overlevenden van de ramp met de Herald of Free Enterprise, Maureen en Mike Bennett uit Sussex. Zij geven een idee van wat de bemanning van de Russische duikboot de Koersk kan hebben meegemaakt. Dertien jaar na de rampzaligste nacht uit hun eigen leven durft Mike Bennett geen strand meer op, Maureen Bennett durft geen douche meer nemen. Ze hebben een panische angst ontwikkeld voor water.

'Koppen', TV1, 21.35 uur