Eurosport staat op verdwijnen

De televisie-kabelmaatschappijen die deel uitmaken van Electrabel (in Vlaanderen 12 van de 21) hebben beslist vanaf 1 september de uitzendingen van Eurosport stop te zetten. In een reactie zei Eurosport daarop dat het zelf voor héél Vlaanderen de knop omdraait als op dinsdag 12 september, vlak voor het begin van de Olympische Spelen, geen oplossing op tafel ligt. «Wat we vragen, 50 frank per jaar en per gezin, is zéér redelijk en kan onmogelijk een struikelblok vormen,» luidt het.

BR>Volgens Eurosport is de situatie bij de Belgische kabelmaatschappijen fel verouderd. België is het enige land waar de klant-kijker geen bijdrage betaalt voor het bekijken van de zender en dat is niet langer houdbaar, zegt Eurosport-woordvoerder Mertijn De Nooijer. Integan-woordvoerder Eddy Beyltjens stelt dat de themazender de situatie verkeerd inschat.

Een aantal Belgische kabelexploitanten hebben vandaag/vrijdag Eurorsport van de kabel gehaald. De kabelmaatschappijen vinden het ongehoord dat de kijkers voortaan zouden moeten meebetalen voor de auteursrechten.

Volgens Eurosport is het echter een vaststaand feit dat themazenders een dubbele inkomstenbron hebben: enerzijds reclame-inkomsten en anderzijds een distributievergoeding. Eurosport haalt naar eigen zeggen 65 procent van zijn inkomsten uit distributie en 35 procent aan reclame.

"Aangezien Eurosport 92 miljoen huishoudens bereikt, kunnen we het abonnementsgeld laag houden. In België vragen we 50 frank per huishouden per jaar", aldus De Nooijer.

Alle andere Europese landen beseffen dat enkel reclame-inkomsten niet langer volstaan. De prijzen van de rechten van sportwedstrijden swingen volgens de zender tegenwoordig de pan uit. "De Europese rechten voor de Olympische Spelen in '92 in Barcelona kostten nog 75 miljoen dollar (zo'n 3,3 miljard frank). Nu, voor de Spelen in Sydney, moeten we al 363,2 miljoen dollar (bijna 16 miljard frank) neertellen", zegt De Nooyer.

"Het standpunt van de Belgische kabelmaatschappijen is onrealistisch en verouderd. Het wordt tijd dat zij beseffen dat we in de 21ste eeuw leven en dat we niet meer dezelfde discussies voeren als vier jaar geleden", zegt Michel Kubler, deputy manager director van Eurosport.

De situatie is volgens Eurosport des te ironischer aangezien vandaag/vrijdagavond Eurosport in meerdere Europese landen een eigen nieuwszender start. Eurosport News zal dagelijks gedurende 19 uren in het Engels, Pools, Turks en Spaans digitaal over de kabel en via satelliet uitzenden.

Integan, de zuivere intercommunale voor televisiedistributie van het gewest Antwerpen, had vrijdag de zender nog niet van de kabel gehaald. Integanwoordvoerder Beyltjens vermoedt dat anderen dat wel deden.

Volgens Beyltjens is het onmogelijk dat de auteursrechten zouden doorgerekend worden aan de klanten, dat zou dan neerkomen op extra-kosten van zo'n 10 à 12 miljoen frank voor Integan. De prijs van 50 frank per jaar per klant noemt Beyltjens overigens exuberant.

Beyltjens blijft erbij dat een commerciële omroep zijn inkomsten moet halen uit reclame. "Aan heel wat commerciële omroepen, waaronder TMF, MTV, Vitaya en vele andere, betalen we geen auteursrechten. Als we dat wel zouden betalen aan Eurosport, dan zou dat oneerlijke concurrentie zijn", meent Beyltjens.

Eurosport probeert nu via gesprekken met politici tot een mogelijke oplossing te komen, zegt Kubler. Beyltjens hoopt dat er in de loop van september nog onderhandeld kan worden met de zender.